Home Ekonomija Zbog restrikcija države na primanje novca iz inozemstva, grčke tvrtke su u problemu

Zbog restrikcija države na primanje novca iz inozemstva, grčke tvrtke su u problemu

by admin

U Grčkoj prijeti opasnost da znatan broj kompanija idućih tjedana prekine svoje poslovanje zbog restrikcija na inozemne kapitalne transfere, koje ostaju na snazi iako su banke ovoga tjedna ponovno otvorene nakon tri tjedna obustave rada, upozorio je čelnik tamošnje trgovinske komore Constantinos Michalos. U pismu grčkom ministarstvu financija Michalos je poručio da spomenuta ograničenja znače da kompanije koje se oslanjaju na strane dobavljače ne mogu plaćati svoje račune, što stvara “goleme probleme” u mnogim sektorima.

“Moramo vam reći da je velika većina grčkih kompanija na korak do toga da bude prisiljena prekinuti poslovne operacije”, upozorio je u pismu, koje je objavila trgovinska komora u Ateni. Također je upozorio da će se kompanije, ako ograničenja protoka kapitala ostanu na snazi do sredine kolovoza, početi povlačiti iz poslovanja.

Iz grčkog ministarstva financija nisu se odmah očitovali o pismu trgovinske komore. Nakon što je prošloga tjedna vlada postigla dogovor sa stranim kreditorima, čime je omogućena deblokada hitnih zajmova Europske središnje banke za posrnuli bankarski sektor, banke u Grčkoj od početka su ovoga tjedna ponovno otvorile vrata klijentima, uz nešto fleksibilnije restrikcije po pitanju podizanja novca.

I dok su takvu odluku pozdravili građani, ovo pismo najnoviji je signal da kompanije osjećaju vrlo malo olakšanja nakon prekida trotjedne obustave rada tamošnjih banaka. “Sav novac koji je zemlja nakon sporazuma dobila ovih dana otišao je na plaće i mirovine te punjenje bankomata. Za bankovne transakcije za potrebe kompanija sredstva nisu alocirana”, kazao je Michalos za Reuters.

Pritom je naveo slučaj jedne velike kompanije u sektoru hrane, koja je uputila zahtjev odboru uspostavljenom za odobravanje stranih transakcija za dozvolu da plati 650 tisuća eura za uvezenu robu. Odobren joj je svega iznos od 9.000 eura, kazao je Michalos. “To čak nije ni smiješno. Kompanija neće moći poslovati, a među najvećim je igračima na grčkom tržištu”, kazao je Reutersu. “Kako će moći ostati otvoreni i zadržati zaposlenike ako ne budu mogli proizvoditi?”, pita se čelnik grčke trgovinske komore.

Iako se vlada u Ateni sprema početi pregovore o trećem paketu međunarodnih zajmova u vrijednosti do čak 86 milijardi eura, neizvjesnosti ostaju oko toga hoće li taj sporazum biti zaključen i hoće li Grčka uspjeti ispuniti teške uvjete koji se od nje traže u zamjenu za taj novac.

Related Posts