Zbog prekomjerne opskrbe cijene nafte 44 dolara za barel

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 44 dolara jer su prognoze o prekomjernoj opskrbi i niskim cijenama i u idućoj godini potisnule u drugi plan solidne izglede za postizanje dogovora o smanjenju proizvodnje na razini Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,32 dolara. Na američkom tržištu bila je niža 56 centi i iznosila je 42,85 dolara.

Već krajem prošlog tjedna pozornost tržišta preusmjerila se s neočekivane pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u na procjene da će tržišta biti prekomjerno opskrbljena i u 2017. godini.

Tako je OPEC u petak objavio da su u listopadu proizvodili rekordnih 33,64 milijuna barela dnevno. Ujedno su prognozirali još veći višak u opskrbi u idućoj godini nego Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u izvješću objavljenom dan ranije.

Unatoč tome, saudijski ministar energetike Kalid al-Falih naglasio je da je imperativ postići konsenzus o aktiviranju alžirskog dogovora o smanjenju proizvodnje na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno.

Analitičari su pak sumnjičavi. “OPEC zna što treba učiniti, ali premalo će članica pristati smanjiti proizvodnju kako bi poduprle cijene nafte jer su svjesne da će više cijene potaknuti proizvodnju izvan OPEC-a i produljiti proces uravnoteženja tržišta”, naveo je David Hufton iz PVM Oil Asociates.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da se barelom referentne košarice njegove nafte u petak trgovalo po cijeni od 41,54 dolara, što znači da je u odnosu na prethodni dan trgovanja pojeftinio 1,08 dolara.

You may also like