Zbog poticajnih mjera burze ponovno u rekordima

Rast energetskog i tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i masovnom cijepljenju u SAD-u.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada optimizam u vezi oporavka gospodarstva, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

Zahvaljujući tome, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji bi se trebali brže oporaviti nakon ponovnog otvaranja gospodarstva, kao što su bankarski, energetski i rudarski sektor.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica jučer porasle.

Kako takva očekivanja prevladavaju na tržištu već mjesecima, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine gotovo 6, a Dow Jones gotovo 8 posto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, kreće se, pak, gotovo 5 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute polovicom veljače.

No, ubrzanje oporavka gospodarstva, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale.

Zagrebačka je burza i kraj tjedna dočekala u pozitivnom raspoloženju uz redovni promet od solidnih 9,4 mil. kuna. CROBEX je porastao 0,28% na 1.870,02 bodova, dok je CROBEX10 nadodao čak 1,17% na 1.179,63 bodova.

Zagrebačka je burza i kraj tjedna dočekala u pozitivnom raspoloženju uz redovni promet od solidnih 9,4 mil. kuna. CROBEX je porastao 0,28% na 1.870,02 bodova, dok je CROBEX10 nadodao čak 1,17% na 1.179,63 bodova.

U fokusu investitora ponovno je bila dionica Hrvatskog Telekoma s prometom od 2,1 mil. kuna i rastom cijene od 1,3%, što i dalje pripisujemo reakciji na objavu prijedloga dividende u iznosu 8 kuna po dionici. Na drugom mjestu prema ostvarenom prometu našla se dionica Podravke (1,9 mil. kuna) koja je ostvarila rast cijene od čak 7,3%.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, odmaknuvši se dodatno od najnižih razina u dva mjeseca, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,8 posto, na 64,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 68,35 dolara.

You may also like

0 comments