Zbog posebne oznake za židovske proizvode, Izrael prekida kontakte s Europom

Izrael je u nedjelju objavio da prekida kontakte s Europskom unijom u bliskoistočnim mirovnim pregovorima zbog toga što je Bruxelles donio odluku o posebnom označavanju izraelskih proizvoda iz židovskih naselja na okupiranim teritorijima Zapadne obale.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je naredio obustavu diplomatskih kontakata s institucijama Europske unije i njihovim predstavnicima o tom pitanju, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Europska komisija je 11. studenoga usvojila nove smjernice za označavanje izraelskih proizvoda s palestinskih teritorija koje je 1967. okupirao Izrael, tj. iz Zapadne obale i Golanske visoravni.

Izrael je odmah reagirao i osudio odluku EU-a te obustavio diplomatski dijalog s EU-om, a Palestinci su pozdravili korak u dobrom smjeru, iako nedovoljan. Službeno izraelsko priopćenje u nedjelju potvrđuje da će obustava kontakata s Bruxellesom biti na snazi u očekivanju ponovno procjene uloge EU-a u mirovnom procesu. Priopćenje jamči da kontakti s dužnosnicima koji predstavljaju zemlje članice EU neće biti zahvaćeni tom mjerom.

Važno je objasniti da će Izrael zadržati diplomatske kontakte s europskim državama poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske, ali ne s institucijama Europske unije, naglašava se. Mirovni proces s ciljem okončanja gotovo 70 godina dugog sukoba Izraela i Palestinaca je na mrtvoj točki više od godine dana kada je ponovo propalo američko posredovanje.

EU ne priznaje izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze, Istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni koje je Izrael prisvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. Smjernice Europske komisije nalažu da izraelski proizvođači moraju jasno označiti poljoprivredne proizvode i kozmetiku koja u EU stiže iz židovskih naselja na okupiranim područjima. Ta roba predstavlja manje od 1 posto ukupne trgovinske razmjene između EU-a i Izraela, ili 154 milijuna eura 2014. godine, prema podacima EK-a.

You may also like