Home Energetika Zbog poremećaja u opskrbi energenata, cijene nafte iznad 50 dolara

Zbog poremećaja u opskrbi energenata, cijene nafte iznad 50 dolara

by Agencije

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu iz Brazila i Libije i sklonošću ulagača rizičnoj imovini u očekivanju novih poticajnih mjera. Na londonskom je tržištu cijena ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,50 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,75 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 47,93 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,76 dolara.

Jučer je naftna tržišta katapultirao štrajk u brazilskoj državnoj naftnoj kompaniji Petrobras i zatvaranje terminala za izvoz nafte u Libiji i cjevovoda Colonial Pipeline u SAD-u zbog poplave. Zbog štrajka u Petrobrasu brazilska je dnevna proizvodnja smanjena za četvrtinu. “Iako smanjenje proizvodnje za čak 500 tisuća barela dnevno kroz više dana očito ne predstavlja problem, dugotrajniji poremećaj proizvodnje tih razmjera na pragu prosinca, kada rafinerije iz sezonski uvjetovanih razloga rade punom parom, mogao bi relativno snažno poduprijeti cijene”, napisali su u bilješci analitičari JBC Energyja.

Dodatno je ulagače ohrabrio i podatak da su aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u listopadu porasle najsnažnije u tri mjeseca zahvaljujući pojačanom priljevu novih poslova, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje tvrtke Markit, prigušivši bojazni od ekonomske slabosti koju je potpirilo posrtanje industrijskog sektora. Zasada je ipak nejasno hoće li podaci iz uslužnog sektora biti dovoljno snažan poticaj za jačanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču energije, metala i drugih roba. “Oporavak cijena roba na kraju godine malo je vjerojatan s obzirom na jači dolar i kontinuirano slabe ekonomske podatke iz Kine”, napisali su u srijedu u bilješci analitičari ANZ-a.

Indeks dolara porastao je i srijedu kao i američki burzovni indeks S&P 500, djelomično i zbog rasta cijena dionica energetskih kompanija, kao i očekivanja da će središnje banke, uključujući Europsku središnju banku (ECB), dodatno pojačati kvantitativno ublažavanje. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 43,94 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts