Zbog porasta Cyber kriminala sve lakše možete ostati bez novca na računu

U amfiteatru Ravnateljstva policije održava se konferencija za novinare o suvremenim tehnologijama i sve većim opasnostima koje prijete mobilnim uređajima. O vrstama prijetnji i kako se od njih zaštititi govori voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet Kristina Posavec.

”Mobilni uređaji danas zamjenjuju računala. Pojavljuju se i maliciozni programi za mobitele. Zbog toga su ugroženi osobni podaci, pristupni podaci, fotografije…”, kaže Posavec.

Istaknula je važnost prevencije tj. instalacije antivirusnog programa na smartphone kako do napada i krađe uopće ne bi došlo.

”Naglasila bih da ljudi ne smatraju da trebaju imati antiviruse kao na računalu, a to bi bio prvi korak. Ako koristite mobilno bankarstvo podaci su dostupni počinitelju i on može doći do novca s vašeg računa. Možete postati žrtva krađe identiteta na društvenim mrežama”, kazala je Posavec.

Kako objašnjava, sve veći broj slučajeva cyber kriminala nije specifičan samo za Hrvatsku nego i za cijeli svijet.

”To je trend koji je prisutan u Europi i svijetu. Bilježimo sve veći broj kaznenih djela iz cyber kriminialiteta”, kazala je Posavec za N1.

You may also like

0 comments