Zbog političke krize propalo zaduživanje od jedne milijarde eura

Ministar financija Zdravko Marić trebao se u Londonu zadužiti za milijardu eura, međutim, propalo je izdavanje državnih obveznica i to zbog političke krize.

‘Delegacija Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke je ovaj tjedan obavila niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika’, napisali su iz Ministarstva financija u priopćenju.

‘Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće’, stoji u priopćenju Ministarstva financija, donosi N1. Prvi je to put u povijesti da je zbog nestabilne političke situacije u zemlji propalo izdanje državnih obveznica, jer su investitori tražili veću cijenu od prvotno planirane.

Hrvatska će nastaviti s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

Kako se navodi u priopćenju, izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke ovaj je tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju. b”Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Početkom svibnja Reuters je objavio da je Hrvatska angažirala investicijske banke Citigroup, HSBC, Societe Generale i Unicredit da vode novu emisiju euroobveznica, a procjenjivalo se da će biti riječ o izdanju u vrijednosti oko milijardu eura. jStrani financijski mediji pisali su također da bi izdanje trebalo biti ovoga tjedna, no Ministarstvo je danas priopćilo da će se nastaviti pratiti situacija na međunarodnim financijskim tržištima.

Iz domaćih bankarskih krugova doznaje se da investitori žele imati povjerenje u onoga tko izdaje obveznice pa je ovo poruka da se politička situacija mora stabilizirati.  Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto. To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.