Zbog pojave cjepiva val optimizma na naftnim tržištima

Učinkovito 90 posto?
Cijene nafte poskočile su na međunarodnim tržištima prema 43 dolara, potaknute objavom američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 učinkovito 90 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barelai iznosila je 42,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40,71 dolar. Tržišta je nakon podneva potresla objava američke farmaceutske tvrtke Pfizer i njemačke biotehnološke tvrtke BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo za covid 19 učinkovito više od 90 posto, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Dodatnu potporu cijenama pružila je izjava saudijskog ministra za naftu princa Abdulaziza bin Salmana da bi vodeći proizvođači nafte mogli prilagoditi dogovor o ograničenju opskrbe bude li postignut konsenzus. Ministar je tu mogućnost naznačio u odgovoru na pitanje hoće li Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezine saveznice produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i nakon siječnja 2021.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno (bpd) a od siječnja iduće godine trebao bi ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno. Ključni proizvođači u sastavu OPEC-a trenutno pokušavaju procijeniti kakve su šanse da pobjednik na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden ublaži sankcije Iranu i Venezueli, što bi značilo veću proizvodnju nafte i teže održavanje ravnoteže između ponude i potražnje.

Povećavaju se šanse za povratak iranske nafte na tržište, rekli su iz nizzozemskog think thanka ING i bilješci klijentima nakon što su iz Irana poručili kako njihova naftna industrija neće pokleknuti pod pritiskom sankcija koje je uveo SAD, rekao je u ponedjeljak iranski ministar za naftnu industriju Bidžan Zanganeh, signaliziravši Washingtonu da pregovori o normalizaciji odnosa neće biti laki.

Međunarodna organizacija za energetiku (IEA) upozorila je danas da obnovljene mjere zatvaranja kojima europske vlade pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa još uvijek prigušuju izglede potražnje za naftom.

You may also like