Zbog pandemije se povećao plastični otpad

Studija

Pandemija koronavirusa dovela je do znatnog povećanja količine plastičnog otpada širom svijeta, piše u ponedjeljak njemačka novinska agencija dpa. Po jednoj od procjena, oko 8,4 milijuna tona plastičnog otpada u 193 zemlje generirano je za vrijeme pandemije do kolovoza, napisali su stručnjaci iz Kineske akademije znanosti u Zborniku Nacionalne akademije znanosti SAD-a (PNAS).

Za usporedbu, po UN-ovom programu za okoliš UNEP ljudska vrsta proizvodi oko 300 milijuna tona plastičnog otpada godišnje. Ekipa znanstvenika pod vodstvom Yiminga Penga i Peipeija Wua smatra da najveći dio plastičnog otpada proizvedenog za vrijeme pandemije koronavirusa dolazi iz bolnica, oko 87,4 posto, posebno u azijskim zemljama.

Maske i druga zaštitna oprema za osobno korištenje čine 7,6 posto otpada, pokazuje ta studija objavljena u ponedjeljak. Dodani otpad čine i pakiranja u kojima se dostavljaju narudžbe naručene on-line, i to 4,7 posto.

Dosad je već 25.000 tona plastike nastale zbog pandemije ušlo u svjetske oceane. To predstavlja dugoročni problem za morski okoliš. Znanstvenici su pozvali na bolje upravljanje problemom medicinskog otpada u vrijeme pandemije, posebno u zemljama u razvoju, piše N1.

You may also like

0 comments