Zbog pada zalihe derivata cijene nafte iznad 48 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara, pri čemu su jači dolar i razočaravajući gospodarski podaci iz Japana bili protuteža padu zaliha derivata u Kini. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 45,14 dolara.

Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta porastao je 0,5 posto nakon što je čelnica američke središnje banke (Fed) Janet Yellen poručila da još nije isključena mogućnost podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u do kraja godine. Jači dolar pritišće cijene nafte budući da ona postaje skuplja za imatelje ostalih valuta, što prigušuje potražnju. Dodatni su uteg cijenama bili razočaravajući gospodarski podaci iz Japana, koji su pokazali pad temeljnih potrošačkih cijena u kolovozu za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj pokazatelj isključuje oscilacijama sklone cijene svježe hrane.

Slabi gospodarski podaci nadovezuju se na obilnu opskrbu, zbog koje je agencija Standard & Poor’s snizila procjene cijena nafte na tržištu u Londonu i u SAD-u za pet dolara po barelu, na 50 odnosno 45 dolara za barel u ovoj godini. Analitičari S&P-a tumače da se zbog poboljšane efikasnosti bušenja proizvodnja neće smanjivati snažno kao što se očekivalo. “Unatoč tome što su mnoge američke kompanije u segmentu proizvodnje i traganja za naftom smanjile kapitalnu potrošnju u 2015. za 30 do 40 posto a cijene nafte niže su od troškova bušenja i proizvodnje koje bilježe mnogi potrošači, proizvodnja nafte nije se značajnije smanjila”, konstatira analitičar S&P-a Thomas Watters.

Protuteža jačem dolaru i razočaravajućim japanskim podacima bio je pad zaliha derivata u Kini, za 7,82 posto. Podatak podrazumijeva snažnu potražnju s ozbirom na smanjenje cijena dva mjeseca zaredom. Dodatno su potražnju poduprli i nastavak ribolovne sezone i pripreme za žetvu. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 44,48 dolara, što znači da je pala 21 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like