Zbog ograničenja aktivnosti korigirani indeksi

Na burzama
Oštar pad cijena dionica tehnoloških divova poput Amazaona i Microsofta u ponedjeljak je na Wall Streetu povukla naniže S&P 500 i Nasdaq indeks, ukazujući na nervozu investitora uoči sezone objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje.

S&P 500 tijekom dana dosegnuo je nakratko najvišu razinu od 25. veljače prije nego je korigiran naniže. Taj indeks oporavio se od sredine ožujka za 40 posto, unatoč brzom širenju zaraze Covidom-19 u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu i ostalih 35 saveznih američkih država.

Jučer su najviše na Wall Streetu pale cijene onih dionica koje su proteklih mjeseci najviše porasle, poput Amazona, Microsofta, Nvidie i Facebooka. Prodaja dionica ubrzala je nakon što je kalifornijski guverner Gavin Newsom naredio ponovno zatvaranje gospodarskih aktivnosti, prije svega kafića i restorana, crkvi, teretana i frizerskih salona u pandemijom najteže pogođenim dijelovima zemlje.

Cijena dionice Tesle potonula je 3,1 posto, nakon što je tijekom trgovanja skočila 16 posto. Dionica tog proizvođača električnih vozila imala je nevjerojatan cjenovni uzlet u posljednja dva tjedna jer se investitori nadaju da bi mogao izvijestiti o dobiti u drugom tromjesečju i da bi potencijalno ta dionica mogla biti uključena u S&P 500 indeks.

Indeks straha VIX porastao je jučer 4,8 bodova, na najvišu razinu od 26. lipnja, što ukazuje da su investitori zabrinuti pred početak objave sezone poslovnih rezultata, koja bi mogla pokazati najveći pad korporativnih zarada još od financijske krize 2008. Ovoga tjedna u fokusu će biti objava poslovnih rezultata velikih američkih banaka.

Na azijskim burzama cijene dionica u utorak su pale, jer napetosti u odnosima između Kine i SAD-a i ponovna ograničenja gospodarskih aktivnosti u Kaliforniji investitore drže na oprezu uoči početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija.

Na valutnim tržištima tečaj dolara kretao se u uskom rasponu prema najvažnijim svjetskim valutama. Cijene nafte, čije kretanje ukazuje na globalnu potrošnju energije, a time i očekivanja gospodarskog rasta, odražavaju sve veću zabrinutost ulagača. Tako je na američkom tržištu barel nafte pojeftinio 2,4 posto, na 39,14 dolara, a na londonskom a 2,1 posto, na 41,81 dolar.

You may also like