Home Uncategorized Zbog niske cijene nafte Lukoil smanjuje ulaganja

Zbog niske cijene nafte Lukoil smanjuje ulaganja

by Agencije

Najveća ruska privatna naftna komanija Lukoil namjerava ove godine smanjiti ulaganja za 1,5 milijardi dolara zbog niskih cijena nafte, kazao je u intervjuu objavljenom u četvrtak izvršni direktor Vagit Alekperov.

“Imamo tri scenarija – aktualni s pretpostavljenom cijenom barela od 30 dolara, optimistični u kojem cijena barela iznosi 40 dolara i krizni sa cijenom barela od 20 dolara. Naš je prethodni scenarij predviđao cijenu barela od 50 dolara”, kazao je Alekperov za poslovni dnevnik RBK. “Ostanemo li na 30 dolara, naša će planirana ulaganja od 8,5 milijardi dolara morati biti srezana za oko 1,5 milijardi dolara”, naveo je Alekperov.

Rusko gospodarstvo ovisno je o izvozu energenata te ga je ozbiljno uzdrmao novi ciklus pada cijena nafte prema najnižoj razini u 12 godina. Danas se tako barelom na američkom tržištu trgovalo po 28,12 dolara. Na londonskom tržištu njegova je cijena iznosila 27,72 dolara.

Ruski rubalj također je danas ponovo oslabio, kliznuvši na novu rekordno nisku razinu prema dolaru. Tako je zbog nastavljenog pada cijena nafte ruska valuta u jutarnjoj trgovinu nakratko potonula prema dolaru više od tri posto, strmoglavivši se preko razine od 84 rublja za dolar.

Related Posts