Zbog nade u oporavak potražnje porasle cijene nafte

Prekoračile 58 dolara za barel
Add content here
Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima 58 dolara, potaknute padom zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u i procjenom vodećih proizvođača da će potražnja ove godine nadmašiti ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 58,01 dolar, a na američkom se tržištu povećala na 55,16 dolara. Trgovce je ohrabrilo izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale u prošlom tjednu za 4,3 milijuna barela. Suprotno očekivanjima analitičara, smanjene su i zalihe benzina, za skromnih 240.000 barela.

Službeni podaci bit će objavljeni tokom dana. Tržište je poduprla i vijest da su demokrati u američkom Kongresu poduzeli prve korake prema usvajanju plana predsjednika Joea Bidena o 1.900 milijardi dolara pomoći u koronakrizi bez republikanske potpore.

Na naznake mogućeg jačanja potražnje nadovezala se procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera da bi tržište nafte ove godine moglo biti u deficitu, prema dokumentu u koji je Reuters dobio na uvid. Ministri članica inicijative OPEC+ sastat će se danas ali vjerojatno neće preporučiti prilagodbe važeće proizvodne strategije, donosi portal World Oil. 

Sve manja je razlika između ponude i potražnje, piše portal, te dodaje kako je članice OPEC+ ohrabrila činjenica kako će globalne zalihe nafte pasti do lipnja ispod prosjeka za pet godina. OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 56,80 dolara, što znači da je porasla 1,67 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments