Home Energetika Zbog krize u opskrbi odobrit će uporabu nečistih mješavina goriva

Zbog krize u opskrbi odobrit će uporabu nečistih mješavina goriva

by Energypress.net

U SAD-u

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.

Kabinet predsjednika Joea Bidena sprema se tako i treću godinu zaredom produljiti razdoblje tijekom kojeg Amerikanci mogu kupovati E15, benzin s 15-postotnim udjelom etanola.

Prodaja tog goriva obično je zabranjena od 1. lipnja do rujna jer dodavanje etanola benzinu povećava zagađenje smogom za visokih temperatura. “Budući da mjera ne bi trebala značajno promijeniti situaciju sa zagađenjem zraka, EPA zaključuje da je u javnom interesu”, napisao je čelnik EPA-e Michael Regan.

Zabrana će biti suspendirana od 1. svibnja na 20 dana, a uprava će je po potrebi produljiti. Odluka je razveselila ključnu američku poljoprivrednu regiju uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Lobi uzgajivača kukuruza već dugo pokušava protegnuti prodaju na cijelu godinu.

U veljači je Bidenov kabinet odobrio zahtjev guvernera da se E15 od 2025. prodaje u njihovim saveznim državama i tijekom ljeta. Zadovoljni su i u udruzi proizvođača goriva.

Related Posts