Zbog korona krize nizozemski javni dug raste na 60 posto BDP-a

Iz crkve svetog Jakova
Nizozemska vlada planira i iduće godine izdašnom državnom potrošnjom ublažavati posljedice koronakrize, unatoč pogoršanom stanju javnih financija, pokazuje prijedlog proračuna za 2021

“U ovim nesigurnim vremenima, vlada je odlučila da neće smanjivati potrošnju, nego će investirati u sigurnost radnih mjesta, mreže socijalne sigurnosti i u snažnije gospodarstvo”, rekao je nizozemski kralj Willem-Alexander u utorak u godišnjem istupu o glavnim stavkama novog proračuna.

Respiratorna bolest COVID-19 bila je dominantna tema pri izradi proračuna, a i glavni razlog zbog kojeg je kraljevo godišnje obraćenje bilo manje pompozno nego obično.

Proračunski manjak ove bi godine trebao poskočiti na sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a iduće se smanjiti na četiri posto. Javni dug trebao bi u 2021. narasti na 60 posto BDP-a, budući da će vlada nastaviti isplaćivati potporu kompanijama pogođenim pandemijom kako bi se očuvala radna mjesta.

Nakon višegodišnje štednje nizozemska vlada uspjela je u prošloj godini ostvariti višak u proračunu od gotovo dva posto BDP-a i smanjiti udio javnog duga u BDP-u na 49 posto. Posljednjih mjeseci povjerenje u gospodarstvo naglo je oslabilo a nova anketa pokazala da više od polovine ispitanika očekuje da će se gospodarska kriza iduće godine pogoršati.

Trećina zaposlenih u Nizozemskoj rekla da je Covid-19 već negativno utjecao na njihov posao. Kako bi spriječila veća okupljanja, kraljevska obitelj ove je godine, prvi put u 46 godina, odustala od tradicionalne vožnje kočijom kroz Haag, koja obično privlači mnoštvo građana i turista.

Umjesto toga kralj je u pratnji kraljice Maxime stigao autom u Saint James Church, kamo je prvi put u više od 100 godina premješteno godišnje obraćanje kralja ministrima i političarima, iz uobičajenih manjih dvorana u parlamentu.

You may also like

0 comments