Home Ekonomija Zbog klimatskih promjena turisti će se seliti sa Jadrana na Baltik

Zbog klimatskih promjena turisti će se seliti sa Jadrana na Baltik

by admin
Klimatske promjene ozbiljno prijete turističkoj industriji u mediteranskim zemljama poput Španjolske i Italije, upozorava se u europskom izvješću o utjecaju klime na turizam. U studiji “Vrijeme je ključno: prilagodba turizma klimatskim promjenama u Europu” navodi se da bi zbog promjene klime sunčani jug Europe mogao postati manje zanimljiv turistima, piše britanski list The Independent.

Toplija i suša ljeta u južnim zemljama kao što je Španjolska mogla bi dovesti do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa. Porast temperature te bi zemlje mogao učiniti pretoplima da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta, stoji u studiji. I dok bi južne zemlje mogle izgubiti, one sjevernije, s umjerenijim ljetima, zabilježile bi porast turističkog prihoda. Najveći gubitnici bili bi Španjolska i Bugarska, a turistički boom doživjele bi baltičke zemlje Latvija i Estonija te Slovenija i Slovačka.

To ipak ne znači da bi turisti trebali otkazivati ljetne aranžmane za Španjolsku, jer se predviđanja iz studije odnose na 2100. Iako je to daleko, stručnjaci savjetuju da se s mejrama počne odmah. Procijenili su da bi južne mediteranske zemlje mogle godišnje gubiti do 0,4 posto svog BDP-a. U slučaju Španjolske, to je gubitak od 5,6 milijardi eura. S druge strane, turistički prihodi na sjeveru bi porasli, no samo oko 0,32 posto BDP-a što znači da bi kontinent ukupno bio na gubitku. Studija koju su proveli Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas također upozorava da bi promjena temperature mogla utjecati i na to kada i koliko često ljudi putuju. Autori kažu da bi turisti mogli rasporediti odmor ravnomjernije, tijekom cijele godine i uzimati kraće odmore kako bi primjerice iskoristili dobro vrijeme u drugim godišnjim dobima, piše list.

Related Posts