Zbog kibernetičkog napada porasle cijene nafte

Strah od poremećaja na tržištu

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 69 dolara nakon kibernetičkog napada koji je blokirao veliki cjevovod u SAD i potaknuo strah od poremećaja u opskrbi.Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 68,97 dolara. Na američkom je tržištu bila je 65,51 dolar.

Colonial Pipeline objavio je u nedjelju da su njegovi glavni cjevodi još uvijek isključeni iz mreže nakon kibernetičkog napada i blokade sustava prošlog petka. Neke su manje linije između terminala i točaka isporuke u međuvremenu ipak osposobljene.

Bijela kuća blisko surađuje s Colonialom kako bi pomogla osposobiti mrežu. Ministrica trgovine Gina Raimondo priopćila je da je popravak cjevovoda glavni prioritet Bidenove administracije.

Problemi sa cjevovodom u SAD-u potisnuli su danas u drugi plan pogoršanje pandemijske situacije u Aziji. Broj zaraženih i smrtnih slučajeva u Indiji zadržao se u ponedjeljak blizu rekordnih dnevnih maksimuma, podsjeća Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 66,57 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments