Vaučeri u vrijednosti od 200 kuna mjesečno kojima će 60 do 70 tisuća socijalno ugroženih kućanstava u Hrvatskoj moći podmirivati troškove električne energije kreću 1. listopada, a riječ je o trajnom pravu za socijalno ugrožene, najavljeno je u ponedjeljak u Banskim dvorima na potpisivanju Sporazuma o suradnji na mjerama suzbijanja energetskom siromaštva između Vlade i tri opskrbljivača električne energije.

Sporazum je potpisao predsjednik Vlade Zoran Milanović s predsjednikom Uprave HEP-a Pericom Jukićem, predsjednikom Uprave tvrtke GEN-I Robertom Golobom te glavnim financijskim direktorom RWE Hrvatske Ralfom Blombergom.

Ovaj je model, istaknuo je nakon potpisivanja premijer Milanović, napravljen po uzoru na neke druge europske zemlje u cilju sprečavanja energetskog siromaštva. “Postoji jedan broj naših građana koji su toliko ekonomski izloženi, imaju tako male prihode, na socijalnoj su pomoći ili su invalidi i kojima je mjesečni trošak od 200 kuna mjesečno po obitelj velik. Ovom ih mjerom dovodimo u ipak nešto povoljniju situaciju, da ne moraju brinuti tijekom najhladnijih mjeseci o tome da će biti iskopčani, odnosno da će zbog siromaštva se naći na udaru poslovnog interesa korporacija”, kazao je Milanović.

Istaknuo je i kako je mjera planirana još od proljeća ove godine, razgovori su trajali mjesecima i nije “nije moglo biti riješeno preko noći i preko koljena, jer Vlada tako ne radi niti s bankama niti sa ‘švicarcem'”.

Trošak izdavanja vaučera, koji će se pokrivati tzv. solidarnom naknadom od tri lipe po kilovatsatu utrošene električne energije, neće se prebaciti na cijenu struje, već će ju snositi opskrbljivači. Oni su prostor za to našli u nižim troškovima poslovanja, a kroz cijeli paket mjera za daljnji razvoj i liberalizaciju tržišta električne energije, pojasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Tako je i predsjednik Uprave tvrtke GEN-I Golob, u ime sve tri kompanije koje su potpisale Sporazum, istaknuo da “zbog uvođenja ovih mjera neće biti nikakvih povećanja cijene električne energije”. “Na ovu smo mjeru pristali, jer smo u dijalogu s Vladom uspjeli unaprijediti rješenja liberalizacije tržišta, na način koji nama snizuje troškove i to sniženje troškova mi ćemo prebaciti direktno u cijene za kućanstva u Hrvatskoj”, kazao je Golob.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je kazala kako će centri za socijalnu skrb vaučere početi izdavati 1. listopada, a pravo na njih ima oko 125 tisuća građana iz baze sustava socijalne skrbi o korisnicima zajamčene socijalne minimalne naknade, odnosno između 60 i 70 tisuća hrvatskih kućanstava. Istaknula je i da će se vaučeri moći isključivo koristiti za podmirenje troškova utrošene električne energije, i to točno “na ime” tvrtke koja to kućanstvo opskrbljuje strujom, kao i da nije riječ o mjeri “na dva do tri mjeseca”, već da se radi o trajnom pravu za takve građane.

Related Posts