Zbog dogovora u SAD-u rastu svjetske burze

Izbjegnuta globalna recesija

Na početku tjedna, burze su zabilježile rast, zajedno s jačanjem američkog dolara, nakon što su američki predsjednik Joe Biden i čelnik američkog Kongresa Kevin McCarthy postigli dogovor o povećanju granice zaduživanja SAD-a s 31,4 bilijuna dolara do 1. siječnja 2025. Time je izbjegnut bankrot najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ovaj dogovor, koji je okončao dugotrajne pregovore između Demokrata i Republikanaca, donosi olakšanje investitorima. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica zabilježio je porast od 0,2 posto, nakon što je prethodnog tjedna pao za 1,1 posto.

Tokom jutarnjeg trgovanja, tokijski Nikkei indeks je porastao za 0,89 posto, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih 33 godine. Ostali važni azijski burzovni indeksi također su zabilježili rast, osim hongkonškog indeksa koji je pao za 0,3 posto zbog zabrinutosti investitora zbog smanjenja profita industrijskih kompanija u Kini.

Unatoč postignutom dogovoru, tržišta i dalje procjenjuju mogući utjecaj inflacije i povećanja kamatnih stopa na oporavak tržišta. Očekuje se da će Federal Reserve (Fed) u lipnju podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i zadržati ih na toj razini do kraja godine.

Na deviznim tržištima, dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američkog dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, je blago ojačao za 0,02 posto, dosegnuvši najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Tečaj jena je oslabio prema američkom dolaru, dosegnuvši najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, dok je tečaj eura ostao blizu najniže razine prema dolaru u posljednja dva mjeseca.

Turska lira se kretala oko rekordno niske razine prema dolaru nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan pobijedio na predsjedničkim izborima, čime je osigurao svoju autoritarnu vladavinu u trećem desetljeću.

Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji indeksi su porasli na krilima smanjene neizvjesnosti nakon što je u subotu postignut politički dogovor u SAD-u oko podizanja granice zaduživanja.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se čekuje mirno trgovanje, dok će smjer kretanja Crobex indeksa biti pod utjecajem zbivanja na europskim burzama, koje su jutros u blagom plusu.

You may also like