Zbog dobitonosnih prodaja cijena nafte pala ispod 45 dolara

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 45 dolara, zakočene dobitonosnim prodajama koje su potisnule u drugi plan smanjenu proizvodnju u Kanadi zbog požara. a dodatni je pritisak generirao i jači dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,53 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 43,90 dolara. “Cijene trenutno padaju unatoč tome što tek malobrojni temeljni faktori podupiru špekulacije s padom cijena”, konstatira Frank Klumpp iz stuttgartskog Landesbank Baden-Wuerttemberga. “Čini se da su ulagači krenuli u dobitonosne prodaje bez obzira na vijesti koje bi trebale podupirati cijene”, dodaje Klumpp.

Među tim se vijestima izdvaja smanjena proizvodnja u Kanadi, za najmanje 690 tisuća barela dnevno, zbog velikih požara u pokrajini Alberti. Smanjena je i proizvodnja u SAD-u, i to za 410 tisuća barela dnevno u ovoj godini, a od sredine 2015. za 800 tisuća barela dnevno, pokazali su podaci američke vlade. “U ovoj su godini neplanirani poremećaji u opskrbi naftom ključni element izrazitijeg smanjenja raskoraka između ponude i potražnje nego što se dosada očekivalo”, zaključuje analitičar Guy Baber iz Simmons & Coa.

Danas je uzlazni trend cijena – uz dobitonosne prodaje – pritisnuo jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom čije su cijene izražene u američkoj valuti.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 41,15 dolara, što znači da je bila 71 cent viša nego u prethodnom trgovinskom danu.