Home Ekonomija Zbog decimalnih vrijednosti javni će službenici ostati bez povećanja plaća

Zbog decimalnih vrijednosti javni će službenici ostati bez povećanja plaća

by Agencije

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ocijenili su u petak kako je neslužbena informacija iz Državnog zavoda za statistiku da je prosjek rasta BDP-a u zadnja dva kvartala iznosio 1,99948 posto, što je ispod potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata o povećanju osnovica za plaće za 6 posto – Vladina “finta” da ne ispuni obvezu prema javnim i državnim službenicima.

Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. To bi za proračun značilo trošak od oko 1,8 milijardi kuna.  Nejasno hoće li se prosjek “navući” u korist službenika ili u korist proračuna Iz sporazuma nije jasno može li se prosjek od 1,99948 posto zaokružiti na 2 posto, jer nije definirano na koliko decimala se računa prosjek, a iz Vlade zasad nema jasnih odgovora hoće li se prosjek “navući” u korist zaposlenih u javnim i državnim službama ili u korist proračunske štednje.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je novinarima kako će odluku o tome donijeti nova Vlada u razgovoru sa sindikatima. “Ako je stopa rasta 2 i više posto, onda se taj ugovor sa sindikatima iz vremena HDZ-ove Vlade aktivira, međutim, u ovom trenutku tranzicije hrvatske vlasti, izbora i pregovora moramo pričekati novu Vladu koja će to morati rješavati u razgovoru sa sindikatima”, kazao je Grčić. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je pak novinarima da bi se, s obzirom na osjetniji rast BDP-a, trebalo sa sindikatima razgovarati o sporazumu, a hoće li povećanje osnovice za plaće biti sada ili za tri mjeseca, po njemu nije toliko bitno.

Sindikalci pak smatraju da je pozivanje na decimale, kako bi se izbjeglo potvrditi da je rast bio 2 posto, obična “finta” Vlade koja time želi izbjeći ispunjavanje svoje obveze.  “Zamolio bih Vladu da se ne koristi takvim fintama. Ako sama želi oko sporazuma postići dogovor, sjesti za stol, onda ne smije iritirati stotine tisuća naših članova. Ako ih budu iritirali, nama će smanjiti manevarski prostor za bilo kakav dogovor”, rekao je Hini čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Sindikatima, poručio je, ne treba podmetati jer oni mogu biti odgovorni, ali se ne mogu dogovoriti ako su njihovi članovi ljuti zbog vidljive manipulacije.  “Dosad je uvijek bila jedna decimala, pa neka i sad bude jedna decimala. To je jedino što je smisleno i prihvatljivo, a uvjereni smo da bi i sudovi isto tako presuđivali. Najbolje da sad idu do 157. decimale, samo da ne isplate svoju obvezu. Ne treba se baviti fintama i trikovima, treba iskreno s ljudima razgovarati i stvarati povjerenje, za što mislim da ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić nije sposoban”, kaže Ribić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ustvrdio je kako se traži razlog da se ne provedu sporazumi o povećanju osnovice u javnim i državnim službama. To je neprihvatljivo i vrlo loša poruka, rekao je Pleša i poručio da će sindikat čvrsto ustrajati na ispunjenju sporazuma. “Kada se vidjelo da BDP raste i nastaju uvjeti za primjenu sporazuma, pokušava se naći način kako da se to ne provede i manipulira se podacima”, kaže Pleša podsjećajući da, kada je sporazum potpisan, “nitko nije govorio o 15 decimala nego o dva posto”. Vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati, a koliko god je tehničkoj Vladi dobro da BDP raste, izgleda da su zaboravili što je s nama potpisala prethodna Vlada, rekao je Pleša.

Related Posts