Završio Bledski strateški forum, evo koji su zaključci

Uz ocjenu većine sudionika da EU mora naći učinkovitije odgovore na sigurnosne izazove, koji prijete dezintegracijskim procesima te jačanjem populističkog nacionalizma u zemljama članicama ali i u svijetu, u utorak je na Bledu završena tradicionalna dvodnevna međunarodna konferencija Bledski strateški forum na kojemu je sudjelovalo skoro 700 sudionika iz 50-ak zemalja.

Glavni panel drugog i završnog dana bila je rasprava ministara vanjskih poslova država iz jugoistočne Europe na temu je li EU za njih još privlačna i stabilizirajuća sila ili više nije, a druga je tema bilo političko i sigurnosno stanje u regiji.

Drugog dana Bledskog strateškog summita u raspravi je sudjelovao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je upozorio da vrata EU-a moraju ostati otvorena, ali se potužio da neki europski čelnici primjenjuju “dvostruke standarde” kad je riječ o Turskoj i stanju u njoj nakon neuspjelog puča. Međutim, istaknuo je da je i dalje njezin cilj članstvo u EU.

No, EU mora biti uključiva inkluzivna, multikulturalna i multikonfesionalna, rekao je turski šef diplomacije.

On je ocijenio da bi eventualni neuspjeh dogovora EU-a i Turske o zaustavljanju migranata bio “neuspjeh za sve”. Za kaos i probleme vezano uz masovni priljev izbjeglica prošle i ove godine Cavusoglu je optužio “birokraciju” u Bruxellesu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je na sastanku s Cavusogluom da Ljubljana Tursku smatra ključnim faktorom u sprječavanju ponavljanja prošlogodišnje izbjegličke krize koja je u EU dovela više od milijun izbjeglica i migranata iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Nešto diplomatski diskretniji u svojim kritikama Bruxellesa i nekih članica bio je srbijanski ministar vanjskih poslovca diplomacije Ivica Dačić koji se u razgovoru sa slovenskim ministrom Erjavcem zauzeo za regionalnu stabilnost i jačanje ekonomskih odnosa.

Nakon ekonomske i migracijske krize, Brexita i porasta terorističkih prijetnji, EU bi mogla izgubiti dosadašnju privlačnost, ali je punopravno članstvo i dalje prioritet sadašnje vlade Srbije, kazao je Dačić na panelu o privlačnosti eurointegracijskog procesa.

EU bi mogla izgubiti privlačnost i zbog “politike uvjetovanja” koja stvara u javnosti država kandidata dojam neravnopravnog odnosa.

“Politika uvjetovanja nerijetko se provodi bez dovoljno političkog razumijevanja, čime u javnosti nastaje dojam neravnopravnog odnosa”, kazao je Dačić.

“Svjedoci smo činjenice da se u nekim članicama EU-a u zadnje vrijeme dovode u pitanje proklamirane europske vrijednosti, dok je Srbija aktivnom politikom zadnjih godina dokazala kako se zalaže za pomirenje na zapadnom Balkanu, za ekonomske i pravne reforme, te za vladavinu prava”, rekao je. Spomenuo je i pozitivnu ulogu koja se Srbiji priznaje kad je riječ o njenom ponašanju u migrantskoj krizi.

Na tradicionalnoj međunarodnoj konferenciji je sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u ponedjeljak tijekom “panela lidera” zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i albanskim premijerom Edijem Ramom izrazila zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja migrantske krize te upozorila da problem izbjeglica treba i dalje rješavati kao humanitarni problem, ali da treba pokazati i pragmatičnost i realizam. Također je kazala da taj problem treba rješavati na njegovu izvoru, u zemljama odakle migranti dolaze.

Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je na bledskom skupu izrazio bojazan da bi se dezintegracijski procesi u EU-u mogli nastaviti te čak izazvati raspad Unije ako se njene članice počnu ograđivati barijerama zbog migranata i terorističkih prijetnji jer se tako ujedno onemogućuje slobodni prijelaz roba, ljudi i usluga na kojima se temelje načela EU-a i njen dosadašnji uspjeh.

Bilo je riječi i o porastu nacionalizma i populističke politike u Europi i svijetu, pri čemu je Pahor zagovarao tezu da postoji i korisni populizam, kako je nazvao pristup kad lideri i političari aktualne probleme migracija, sigurnosne prijetnje i izazove pa i terorizam građanima nastoje objasniti na pravi, ali shvatljiv način.

Predsjednica Grabar Kitarović upozorila je, među ostalim, na potrebu izbjegavanja ideoloških svađa u političkim raspravama, a upozorila je i na porast nacionalizma i populističke retorike u dijelu okruženja.

0 comments