Hrvatski sabor i u ponedjeljak poslijepodne nastavio je raspravu o Konačnom prijedlogu zakona o socijalnoj skrbi koji su HDZ-ovi zastupnici ocijenili čistim populizmom Vlade na odlasku te da se ne zna od kuda će se namaknuti 200 milijuna kuna, a vladajući su ostali pri stajalištu da su se vodili isključivo materijalnom dobrobiti za 140 tisuća najsiromašnijih hrvatskih građana.

Nakon 100 milijarde kuna, novog duga u mandatu ove Vlade, nakon što je iz Hrvatske trbuhom za kruhom otišlo 100 tisuća građana, čitave obitelji, nakon što svi analitičari kažu da je ovo najgora Vlada do sada, ona zaduživanje koje je “prošlo ispod radara” pokušava građanima prikriti predloženim naknadama za energente, povećanjem socijalnih naknada i rješavanjem kredita u švicarskim francima, za što, usput rečeno, Sabor još nije dobio prijedlog, sumirala je Sunčana Glavak (HDZ).

Nitko nije protiv pomoći građanima, ali problemi se ne rješavaju na naglo, podmećući kukavičja jaja, ocijenila je Đurđica Sumrak (HDZ). Replicirala im je Tatjana Šimac Bonačić (SDP) odbacujući tvrdnje o populizmu te da ova Vlada zadužuje buduću, ističući da je u sustavu socijalne skrbi uvedeno reda što je rezultiralo uštedama od 40 milijuna kuna.

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš rekla je da nisu točni navodi iz rasprave da će zakonske odredbe stupiti na snagu tek 1. lipnja iduće godine. To vrijedi samo za jedinstveni novčani centar preko kojeg će se u uredima državne uprave obračunavati zajamčena minimalna naknada. Ostale odredbe, energetska naknada stupit će na snagu prije zime, dok će zakon stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, objasnila je Sporiš.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) ustvrdio je kako su mnogi mislili da će ulaskom Hrvatske u EU stvari biti bolje, ali “nažalost ono je u mnogim stvarima puno lošije”. Mnogi se političari pred izbore nastoje svidjeti građanima, pa u tom kontekstu sagledavam i ovaj zakon, rekao je. Svi znamo da je ekonomska situacija u Hrvatskoj loša, Rome nazivaju neradnicima, socijalnim slučajevima. Naziva ih se privilegirama, a rade 24 sata dnevno da bi prehranili svoju obitelj, kazao je.

Naši građani nisu lijeni ni nemotivirani nego ograničeni ekonomskom situacijom, ocijenio je Kajtazi dodajući da je pronalaženje posla za sve građane teško, a još teže za nacionalne manjine. Pogrešnom je ocijenio odredbu po kojoj korisnik socijalne pomoći ne može biti onaj tko ima automobil. Romi primjerice imaju jeftine automobile koji im, kaže, služe da obavljaju poslove. Kad ste vidjeli Roma ili Romkinju zaposlene u državnoj službi? – upitao je Kajtazi koji je najavio da će zakon podržati, ali i ocijenio da je trebalo učiniti puno više. Moglo bi se reći da je ovaj zakon “velika varka malog Zoke”, počeo je svoje izlaganje Boro Grubišić (klub HDSSB) parafrazirajući jednog sportskog novinara koji bi za nekadašnjeg Dinamovog igrača Marka Mlinarića znao reći – velika varka maloga Marka.

Šest godina je Hrvatska bila u recesiji, a onda je “jedan ministar optimizma”, jednog petka ustvrdio da je Hrvatska izašla iz recesije. Međutim, dodao je, iz Brodsko-slavonske županije ove se godine iz škole ispisalo 240 djece. Gdje su? Otišli su iz Hrvatske sa svojim roditeljima, pa se pitam hoće li ove mjere pomoći da se te obitelji vrate iz Irske, Njemačke, upitao je.

Vlada je kupila 1700 skupih automobila, skupocjene pametne telefone, odredila menadžerske otpremnine od milijun eura dok policajci imaju 10 tisuća kuna, da ne nabrajam poslove koji se daju za konzultantske usluge, za master plan hrvatskih bolnica, nabrojio je Gribušić, upitavši zašto se taj novac nije usmjerio za siromašne. Kad smo predlagali socijalne mjere za gladnu školsku djecu odbijeni smo, bilo je izjava da je crni kruh bolji od bijelog. Pa sad vi meni recite da ovaj zakon nije predizborna kampanja, upitao je Grubišić zastupnike vladajuće koalicije, ocijenivši da su uništili hrvatsko selo koje ih ne zanima.

Nada Turina-Đurić (klub HNS) pohvalila je zakon posebno osnivanje jedinstvenog centra za naknade što će olakšati građanima, pridonijeti uštedama i sriječiti korupciju. Ovaj zakonski prijedlog se nije trebao stavljati u kontekst predizborne kampanje već kako pomoći najpotrebitijim građanima što on i jest, ustvrdila je. U pojedinačnoj raspravi Ingrid Antičević Marinović (SDP) ustvrdila je da je Vlada napravila reda, a rezultat je da je Hrvatska izašla iz recesije te da se i predloženim zakonom nastoji pomoći najugroženijim građanima.

Replicirao joj je Goran Marić (HDZ) podsjetivši da je i 2011. BDP dva kvartala bio u plusu, a godina je završila u minusu. Također je naveo kao je 2011. bilo više zaposlenih i manje nezaposlenih nego li danas. Sabor je sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije.

Related Posts