Završena primopredaja u Predsjedničkim dvorima

Zagreb – U Uredu predsjednika održana je primopredaja dužnosti između predsjednika Ive Josipovića i izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Počela je točno u 17.30, a završila nešto prije 19 sati.

Nakon primopredaje oboje su dali kratke izjave. Predsjednik na odlasku Ivo Josipović rekao je da je upoznao Kolindu Grabar Kitarović s radom Ureda predsjednika i poželio joj uspješno obavljanje predsjedničke dužnosti. Izabrana predsjednica izjavila je da je primopredaja protekla izvrsno i da je zadovoljna razgovorom s Josipovićem. Zaželjela mu je svako dobro u budućoj karijeri i osobnom životu.

Prijepodne se predsjednik Josipović susreo se posljednjeg dana svoga mandata s novinarima na zagrebačkom Zrinjevcu. Na pitanje hoće li izabranoj predsjednici dati koji savjet kazao je kako za to nema potrebe. Na pitanje zašto se primopredaja neće snimati, odgovorio je da je to dogovor dvaju timova. ‘Ističem – negdje sam pročitao ‘novi sukob, nova strahota, nova grozota’ – nema nikakva sukoba, timovi su tako dogovorili’, rekao je te dodao:’Mi ćemo si sigurno stisnuti ruku, s vama ili bez vas’.

Glasnogovornik ureda izabrane predsjednice Luka Đurić potvrdio je HRT-u da je Kolinda Grabar-Kitarović odabrala najuži tim suradnika, odnosno savjetnika. Većinom je riječ o mladima i široj javnosti – manje poznatim kadrovima. Savjetnik za vanjsku politiku bit će Dario Mihelin, za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, a za obranu komodor Ivica Tolić. Za unutarnju politiku savjetnik će biti Mate Radeljić, a za europske fondove, poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić. Šefica kabineta bit će Anamarija Kirinić,Domagoj Juričić bit će predstojnik Ureda, a Natalija Hmelina šefica protokola. Predsjednica će imati i savjetnika za gospodarstvo, a tu će funkciju, do njezine konačne odluke, obavljati predstojnik Ureda Juričić.

Kolinda Grabar-Kitarović prvog će dana na dužnosti predsjednice Republike donijeti odluku o imenovanju savjetnika u svome uredu te odluku o osnivanju Savjeta za branitelje, vanjskog savjetodavnog tijela kojem će na čelu biti Ante Deur. Riječ je o volonterskom tijelu, a ostali članovi Savjeta bit će imenovani u koordinaciji s braniteljskim udrugama, objavila je Hina. Deur je predsjednik je Zbora gardijskih brigada i jedan je od organizatora prosvjeda u Savskoj ulici.

You may also like