Završen štrajk naftnih radnika u Kuvajtu, pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon završetka štrajka naftnih radnika u Kuvajtu, što je ponovo preusmjerilo pozornost na prekomjernu opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 77 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,26 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 94 centa nižoj cijeni, od 40,14 dolara.

Pred kuvajtskim terminalom za izvoz nafte poredalo se u srijedu šest supertankera u očekivanju utovara a proizvodnja nafte povećana je na 1,6 milijuna barela dnevno, s 1,1 milijun dnevno koliko je iznosila u nedjelju, prije štrajka. Na kraju ožujka u toj se zemlji proizvodilo 2,8 milijuna barela dnevno. Kraj štrajka ponovo je potpirio špekulacije s padom cijena nafte, posebno raširene nakon neuspjeha nedjeljnog sastanka vodećih izvoznika nafte o zamrzavanju razine proizvodnje radi podupiranja cijena. “Kuvajt se polako vraća na puni kapacitet proizvodnje. Očekivali smo da će cijene nafte ponovo krenuti silaznom putanjom i to se sada događa”, konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB-a u Oslu.

Dodatno su problem prekomjerne opskrbe potencirali jučer objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API), koji su pokazali skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,1 milijun barela. Analitičari su očekivali da će se povećati za 2,4 milijuna barela. Pozornost se sada okreće službenim podacima američke vlade koji će biti objavljeni tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da se barelom referentne košarice njezine nafte jučer trgovalo po 1,69 dolara višoj cijeni u odnosu na početak tjedna, od 38,27 dolara.

You may also like

0 comments