Završen sastanak njemačkih koalicijskih partnera – bez dogovora o migrantima

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezini koalicijski partneri završili su u nedjelju sastanak bez postizanja dogovora za rješavanje razlika u stajalištima oko upravljanja izbjegličkom krizom. Berlin očekuje da će ove godine u Njemačku ući između 800.000 i milijun migranata, što je dvostruko više nego prijašnjih godina, i puno više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije.

Njemački mediji nazvali su sastanak Merkel, šefa SPD-a Sigmara Gabriela i šefa CSU-a Horsta Seehofera kriznim summitom partnera u vladajućoj koaliciji. Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je da su razgovori bili “konstruktivni” te da će se čelnici ponovno sastati u četvrtak.

Kako javlja njemačka agencija dpa, čelnici se nisu uspjeli dogovoriti oko tranzitnih zona na njemačkim granicama, koje je predložio CSU, a u kojima bi se odvajali migranti koji imaju male izglede za dobijanje azila i ne bi im se dopustio ulazak u zemlju. Gabriel se žestoko protivi tom prijedlogu.

Gabriel je otišao sa sastanka u nedjelju nakon dva sata zbog drugih obveza, ostavivši Merkel i Seehofera, koji su se često sukobljavali proteklih tjedana zbog kancelarkinog pristupa “otvorenih vrata” prema izbjeglicama. Seehofer je oštro kritizirao kancelarkine “tople riječi”, ali nije uspio nametnuti uvođenje daljnjih mjera kako bi se zaustavio priljev izbjeglica.

You may also like