Home Albanija Završen sastanak CESEC-a u Dubrovniku

Završen sastanak CESEC-a u Dubrovniku

by admin

Sedam ključnih i tri uvjetna projekta kojima bi se trebala osigurati diversifikacija i sigurnost opskrbe prirodnim plinom zemalja članica EU iz Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) definirani su u petak u sklopu drugog sastanka Skupine na visokoj razini država članica EU iz skupine CESEC-a, održanog u Dubrovniku.

Naime, u sklopu sastanka potpisan je Memorandum o suglasnosti o zajedničkom pristupu suočavanju s izazovima diversifikacije i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, kao dio inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava, kao i Akcijski plan koji je sastavni dio tog memoranduma. ”Jednom riječju sve države članice CESEC-a su se dogovorile kako se ne može planirati stotinu projekata, već kako se treba fokusirati na njih nekoliko značajnih za ovaj dio Europe. Sve države su svjesne odgovornosti prema susjedu i regiji. Nacionalne politike su prošlost, regionalna politika je budućnost, a to je ono na što se usmjerila Europska komisija u Hrvatskoj”, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Povjerenik Europske komisije za klimatsku politiku i energetiku Miguel Arias Canete rekao je kako je učinkovita energetska politika u jugoistočnoj Europi ključna za učinkovitu energetsku politiku u Europi. ”Definirali smo nekoliko projekata. To su Transjadranski plinovod, interkonekcija između Grčke i Bugarske, interkonekcija između Bugarske i Srbije, osnaživanje sustava u Bugarskoj i Rumunjskoj, LNG terminal u Hrvatskoj te LNG evakuacijski sustav iz Hrvatske prema Mađarskoj”, rekao je Canete te dodao kako su uvjetni projekti LNG terminal u sjevernoj Grčkoj, interkonekcija između Hrvatske i Srbije te interkonekcija između Rumunjske i Grčke.

Potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič rekao je kako je u Dubrovniku postavljen novi duh suradnje u regiji. ”Demonstrirali smo političku volju, imamo projekte i tvrtke koje stoje iza toga i financijske instrumente”, rekao je Šefčovič.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Vrdoljak je komentirao i izjavu predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović koja je ranije u petak istaknula kako bi Hrvatska trebala razmotriti izgradnju plutajućeg LNG terminala prije nego se izgradi terminal na Krku. ”Ako poslovni model pokaže da je plutajući LNG brži i jeftiniji spremni smo se za to odlučiti kada za to budemo imali spremnu infrastrukturu”, rekao je Vrdoljak.

Šefčovič je rekao i kako aktualna kriza u Grčkoj neće utjecati na sporazum koje su u petak postigle zemlje članice CESEC-a. ”Razgovor s Grčkom bio je konstruktivan. Oni su čak izrazili spremnost da naprave još i više kako bi osigurali opskrbu plinom”, rekao je Šefčovič te dodao kako će Rusija i dalje biti jedan od značajnih izvora plina za Europu. “Oni rade diversifikaciju opcija izvoza, a mi želimo imati različite opcije uvoza. Svaka zemlja mora imati mogućnost opskrbe ukapljenim plinom iz najmanje tri dobavna pravca”, istaknuo je.

Svi projekti definirani Akcijskim planom, usvojenim u sklopu Memoranduma o suglasnosti, trebali bi biti gotovi do 2020. godine, rečeno je. Sastanak u Dubrovniku okupio je ministre energetike država članica Europske unije (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Slovačke) kao i ministre energetike iz zemalja Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Ukrajine).

Related Posts