Završen najbolji mjesec u četiri godine

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale drugi dan zaredom zbog neizvjesnosti u vezi povećanja kamata Feda, no u cijelom listopadu burzovni su indeksi zabilježili najveći skok u četiri godine. Dow Jones oslabio je jučer 92 boda, ili 0,52 posto, na 17.663 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 2.079 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 5.053 boda.

Oprez ulagača ponajviše je posljedica neizvjesnosti po pitanju kamatnih stopa američke središnje banke, koja je polovicom tjedna poručila da je moguće povećanje cijene novca do kraja ove godine jer se očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva. Međutim, u četvrtak je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 1,5 posto na godišnjoj razini, znatno sporije u odnosu na 3,9-postotni rast u prethodnom kvartalu, dok su jučer uslijedili novi slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji.

Potrošnja Amerikanaca porasla je u rujnu najsporije u posljednjih osam mjeseci, dok je indeks raspoloženja potrošača, koji sastavlja Sveučilište u Michiganu, bio slabiji nego što se očekivalo. “Fedu će biti teško opravdati povećanje kamata u vrijeme kada prihodi, potrošnja i inflacija slabe. Nakon najnovijih podataka, manje je vjerojatno da će Fed povećati kamate u prosincu”, kaže Jay Morelock, ekonomist u tvrtki FTN Financial.

U fokusu ulagača bila su jučer i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima, cijene dionica farmaceutske kompanije AbbVie i društvene mreže LinkedIn skočile su više od 10 posto. Iz istog razloga cijene dionica Exxona i Chevrona porasle su između 0,6 i 1,1 posto, pa je energetski sektor, s rastom od 0,7 posto, jučer bio najveći dobitnik među 10 sektora S&P 500 indeksa.

S druge strane, pao je S&P indeks financijskog sektora, za 1,4 posto, a više od 1 posto oslabio je i sektor proizvođača roba za široku potrošnju. Zbog pada cijena dionica u posljednja dva dana, istopljeni su dobici burzovnih indeksa od početka tjedna. U cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,1 posto, dok je S&P 500 osvojio 0,2, a Nasdaq indeks 0,4 posto. No, to je bio već peti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli, pa su u cijelom listopadu zabilježili najveći mjesečni skok od listopada 2011. godine.

Dow Jones skočio je u posljednjih mjesec dana 8,5 posto, dok je S&P 500 osvojio 8,3, a Nasdaq indeks 9,4 posto, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru. Time su ti indeksi nadoknadili sve gubitke iz trećeg tromjesečja, kada su zbog grčke dužničke krize, slabosti kineskog gospodarstva i strahovanja ulagača od povećanja kamata u SAD-u, zabilježili najveći kvartalni gubitak od 2011. godine. “Ovakav mjesečni skok vjerojatno nećemo vidjeti tako skoro. Listopad je donio odskok cijena nakon njihovog prethodnog pada”, kaže Marshall Gause, direktor u fondu Geneva Fund Partners. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,54 posto, na 6.361 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,46 posto, na 10.850 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 4.897 bodova.

You may also like