Home Energetika Završen je upis dionica Petrokemije, iznosi tajna još nekoliko dana

Završen je upis dionica Petrokemije, iznosi tajna još nekoliko dana

by Energypress.net

Poslovni dnevnik

Krajem prošle godine Uprava Petrokemije ‘zaskočila’ je državu i pokrenula bez prethodnog dogovora postupak donošenja odluke o dokapitalizaciji tvrtke. Glavni dioničari, turska grupacija Yildirim i država, u ožujku su na glavnoj skupštini konačno jednoglasno podržali taj proces, koji je upravo ušao u finiš, no još uvijek u priličnoj tajnosti i bez informacija za širu javnost, piše Poslovni dnevnik.

Do kraja 21. travnja svi bi postojeći dioničari s udjelima većima od 5% trebali upisati dionice prema zacrtanim okvirima, a za uplate je predviđen rok od tjedan dana, koji, dakle, istječe u nedjelju, 28. travnja.

Uprava Petrokemije, koju vodi predsjednik Uprave Ali Odabaş, predlagala je povećanje kapitala s postojećih 55 milijuna eura za najmanje 70 milijuna do najviše 140 milijuna eura, a pojedinačno svaki od pozvanih dioničara može participirati s maksimalnim udjelom kojeg ima u sadašnjoj strukturi dioničara.

No, kakav je interes iskazan i do kolikog se iznosa došlo kroz upis novih dionica, ne otkrivaju ni u Upravi kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva, a niti dioničari iz državnih redova ne iznose detalje oko svojih učešća. Izuzetak je samo Janaf, koji je izlistan na Zagrebačkoj burzi i već je prije mjesec dana utvrdio i obznanio kako će u dokapitalizaciji sudjelovati s 2,838 milijuna eura.

Ta tvrtka u vlasničkoj strukturi Petrokemije sudjeluje s 9,09%. Najveći udjel iz redova države u Petrokemiji ima CERP (17,9%), te Fond za financiranje razgradnje NEK (12,73%), dok Plinacro ima 5,45%, a Yildirim drži većinskih 54,22% dionica.

Iz redova ostalih državnih dioničara tek neslužbeno potvrđuju kako su svi već i uplatili iznose iz svojih upisnica, te da je predviđeno da nakon provedbe cijelog procesa učešće u vlasničkoj strukturi svih državnih dioničara bude nešto iznad 25%, odnosno da se vodi računa da država u Petrokemiji zadrži kontrolni paket.

Za državu je, kažu naši sugovornici, bitno da se unosom kapitala osigura financijsku stabilnost i ulaganja u modernizaciju postrojenja, koja su nužna i bez kojih tvrtka neće ispunjavati uvjete za daljnje poslovanje zbog neispunjavanja potrebnih standarda u poslovanju i negativnog utjecaja na okoliš.

No, komunikacija u kutinskoj tvrtki i mimo samog postupka dokapitalizacije postaje sve izraženiji problem, jer tvrtka nakon ulaska vlasnika iz Turske nije zatvorena samo u davanju informacija medijima, nego su, kako se čuje, i državnim dioničarima informacije o poslovanju tvrtke zapravo slabo dostupne.

Država u Upravi tvrtke, naime, nema svog predstavnika, sve aktivnosti koordinira sam vrh ove obiteljske kompanije iz Turske, a komunikacija je i unutar same tvrtke i pojedinih odjela u Kutini uglavnom ograničena. Dijelom tomu pridonosi i to što predstavnici Yildirima u Kutini komuniciraju na turskom jeziku, a da tvrtka postaje sve zatvorenija potvrđuje i to što se gasi odjel za korporativne komunikacije.

Otpuštanja u proizvodnom dijelu tvrtke koja ima više od 1000 radnika nije bilo. Štoviše, uprava se, kako kažu iz redova sindikata, drži obveza i isplaćuje redovito plaće, koje su nakon nedavno potpisanog novog kolektivnog ugovora, porasle u prosjeku za oko 20%.

Dok se čeka konačne podatke o tomu koliko kapitala će se osnažiti Petrokemiju, u tvrtki s jednakim intenzitetom još iščekuju da se oglasi i kraj remonta postrojenja, te nakon dužeg razdoblja ponovno pokretanje proizvodnje.

Trendovi pada cijena na europskom i svjetskom tržištu mineralnih gnojiva i odugovlačenje s aktiviranjem pogona ne ulijevaju optimizam, pa su bolja komunikacija i jasnija slika o dugoročnim planovima Yildirima u Kutini od još veće važnosti, piše Marija Brnić za Poslovni dnevnik.

Related Posts