Zaustavljena proizvodnja bakra zbog ekoloških razloga

Politika
Kompanija Zijin Copper (bivši RTB Bor) odlučila je odmah zaustaviti rad topionice bakra i krenuti u remont koji je prema planu održavanja bio najavljen za studeni, budući da je proteklih dana, zbog kvara na opremi pogona, povećana emisija štetnih plinova, što je negativno utjecalo na kvalitetu zraka u Boru, priznala je kineska kompanija.

Nakon ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci prekoračenja emisije štetnih plinova ozbiljna oštećenja već vrlo stare opreme za prikupljanje prašine i dimnih plinova, kao i sustava za odsumporavanje, što dovodi do povećanja onečišćenja. Kompanija je izrazila žaljenje zbog takve, kako se navodi, nepredviđene situacije, prenosi Politika.

Također, prije nekoliko dana izbio je požar u proizvodnom pogonu s cijevima koje vode plinove iz topionice prema tvornici sumporne kiseline. Prema riječima Ivana Jankovića, voditelja Vatrogasno-spasiteljske jedinice u Boru, požar je ugašen tek oko ponoći. On je za Tanjug objasnio da tvornica sumporne kiseline nema veze s požarom, budući da je dosta udaljena od pogona s cijevima koje vode plinove iz topionice.

S druge strane, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić podnio je Osnovnom javnom tužiteljstvu u tom gradu kaznenu prijavu protiv odgovornih u topionici bakra, koja posluje u sastavu kompanije Zijin. Kaznenom prijavom terete se odgovorne osobe za onečišćenje okoliša i nepoduzimanje mjera za zaštitu okoliša.

Zijin je najavio da će pregledati sve dijelove opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rješavanju svih problema koje će otkriti, čime će biti spriječeno izlaženje štetnih plinova kada se ponovno pokrene proizvodnja.

Od početka godine proizvodnja bakra u Boru povećana je 48 posto u odnosu isto razdoblje prošle godine i cilj je da se dosegne 180.000 tona godišnje. Simon Ling, zamjenik glavnog direktora Serbia Zijin Coppera, kaže kako je plan da se u bivši RTB uloži 1,26 milijardi dolara u tehničku obnovu, proširenje postrojenja i poboljšanje sigurnosti, zdravlja na radu i okoliša.

“Za godinu i pol dana, otkad smo preuzeli RTB Bor, uložili smo oko 600 milijuna dolara. Vjerujemo u budućnost kompanije u Srbiji i nemamo namjeru smanjivati ulaganja”, rekao je Ling u lipnju ove godine. Kineski vlasnik se obvezao da neće otpuštati radnike a zaposlio je 800 novih. Prosječna plaća porasla je za 35%. Iz Zijina usto uvjeravaju da će svoje “zelene rudnike” u Kini preslikati u Srbiju. Tako je na više od 20.000 hektara u blizini borskih rudnika zasađeno 53.000 sadnica.

“U rudnicima je već dio opreme za smanjenje prašine, ostalo ćemo ugraditi ove godine, izgrađeno je i novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u topionici i još jedno za rudnike. Instaliraju se sustavi za sprečavanje izlaska dimnih plinova, a za dugoročnu sigurnost bit će izgrađeno i postrojenje za odsumporavanje”, obećavao je prije tri mjeseca Ling.

Međutim, Milan Kovačević, konzultant za investicije, kaže da do sadašnjih problema u Boru ne bi došlo da se Srbija kao država potrudila imati dobre propise i da ima dobru inspekciju.

“Teško je komentirati koliko će ovo stanje trajati. To je sigurno šteta za naš izvoz, ali ne mora biti velika. Sve ovisi o tome kolike su narudžbe i koliko bakra ima na zalihama. Ono što je dobro jeste da je ozbiljno shvaćeno da se o ekologiji mora voditi više računa”, kaže Kovačević. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, ne vjeruje da će se nešto bitno promijeniti u poslovanju ako se problem brzo sanira. “Ali ako se pokaže da je šteta velika i da treba nekoliko mjeseci ili duže da se to riješi, imat ćemo velikih problema, budući da je Zijin Copper jedan od naših najvećih izvoznika, koji puni proračun Srbije, zapošljava dosta ljudi i predstavlja okosnicu razvoja jednog dijela zemlje”, objašnjava Savić. Prema njegovoj procjeni, bivši RTB Bor sudjeluje u BDP-u Srbije s oko jedan posto.

Zijin Copper izbio je na drugo mjesto najvećih srpskih izvoznika od početka ove godine. Do kolovoza je izvezao robu vrijednu 308,9 milijuna eura. Srbija je lani izvezla 102.586 tona bakra vrijednog 645,6 milijuna dolara. Cijena bakra je od travnja neprekidno rasla i trenutačno iznosi 5717 dolara po toni. Ali još nije dostigla lanjsku, kada je bila 6000 dolara.

A koliko je Srbiji stalo da zadrži Zijin pokazuje i to što je u srpnju kineska kompanija dobila na korištenje dvije zgrade u Boru, ukupne površine 772 kvadrata, na razdoblje od 50 godina – i to bez naknade, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments