Zaustavljaju financiranje fosilnih projekata

Azijska razvojna banka

Azijska razvojna banka (ADB) sprema se obustaviti financiranje vađenja ugljena i proizvodnje nafte i prirodnog plina, signalizirajući okretanje obnovljivim izvorima energije.

ADB nije odredio vremenski okvir obustave ulaganja, preciziravši tek da će projekte fosilnih goriva ubuduće financirati samo ako ne postoji isplativa alternativna tehnologija, i to uz određene uvjete, prema nacrtu prijedloga objavljenom krajem prošlog tjedna.

Vijeće ADB-a raspravljat će o prijedlogu u listopadu, rekao je krajem prošlog tjedna čelnik bančinog odjela za energetiku Yongping Zhai.

Ekološki aktivisti pozvali su prošlog tjedna ADB da obustavi kreditiranje za cijeli sektor fosilnih goriva.

“Nacrt zabrane (financiranja) ugljena kasni jedno desetljeće, ali podupire ekonomske argumente koji bi vlade i ulagače trebali potaknuti na energetsku tranziciju”, rekao je savjetnik za politiku Instituta za klimu i održive gradove Pedro H. Maniego.

ADB će tom mjerom također spriječiti gomilanje imovine u sektoru ugljena, dodao je Maniego.

AKB je osnovan početkom 60-ih godina prošlog stoljeća kako bi podupro iskorjenjivanje siromaštva u Aziji. Sjedište je banke u Manili, a u energetski je sektor u razdoblju od 2009. do 2019. usmjerila 42,5 milijardi dolara, prema podacima na web stranici.

You may also like

0 comments