Zatvorena proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu, porasle cijene

Ohrabrenje
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon zatvaranja više od polovine proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog oluja, a trgovce ohrabruju i naznake napretka u razvoju lijekova za Covid 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla  na 44,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 42,42 dolara. “Cijene su jutros slušale poruke majke prirode – dvije oluje prijete Meksičkom zaljevu i zaustavljena je polovina proizvodnje u toj regiji. Dobitke će ipak ograničavati prijetnja drugog produljenog vala zaraze koronom“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naftne kompanije zatvorile su proizvodne kapacitete veće od milijuna barela dnevno na američkoj obali Meksičkog zaljeva zbog uragana Marca i tropske oluje Laura i evakuirale radnike s više od 100 naftnih platformi.

Analitičari upozoravaju da oluje ne prijete samo platformama već i rafinerijama. “Iako smo trenutno usredotočeni na proizvodnju nafte, morat ćemo voditi računa i o aktivnostima prerade u rafinerijama, koje bi mogle biti ugrožene poplavama. Američki dio Meksičkog zaljeva ključno je središte za preradu nafte“, podsjeća Warren Patterson iz ING-a.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Financial Timesa da američki predsjednik Donald Trump razmatra ubrzanu proceduru za odobravanje eksperimentalnog cjepiva za Covid 19, koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Trump je u nedjelju pozdravio i dozvolu američkog regulatora za lijek koji koristi krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, dan nakon što je agenciju optužio da sprječava uvođenje cjepiva i lijekova terapija iz političkih razloga.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je pak na “nisku kvalitetu” dokaza o djelotvornosti cjepiva, podsjeća Reuters. Značajniji rast cijena nafte ograničilo je danas povećanje broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvo od ožujka i najveće u posljednjih sedam mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 44,92 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments