Home Europska unija Zatvoren i zračni prostor prema Srbiji, UNHCR zabrinut

Zatvoren i zračni prostor prema Srbiji, UNHCR zabrinut

by Agencije

Mađarska je zatvorila svoj zračni prostor u 20 kilometara dugom pojasu prema granici sa Srbijom i na visini od 1350 metara, objavila je Nacionalna agencija za promet u ponedjeljak, a UN je izrazio zabrinutost zbog ograde koju je Mađarska podignula prema Srbiji jer time može ograničiti prava ljudi koji traže azil.

Zatvaranje zračnog prostora stupilo je na snagu u ponoć 10. rujna i cilj je mjere omogućiti policiji, vojsci i hitnoj službi da se sigurno koriste zračnim prostorom za obavljanje svojih zadaća povezanih s upravljanjem migrantske krize, navodi se u priopćenju. Zatvaranje zračnog prostora ostaje na snazi do nove obavijesti i neće se odraziti na redovite međunarodne putničke letove, navodi se. Glasnogovornik Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Erno Simon rekao je da ta organizacija “priznaje pravo svake zemlje da zaštiti svoje granice alatima i metodama koje smatra potrebnima”, ali je “vrlo važno” da se ne nameću ograde ljudima koji bježe pred ratom i progonom, rekao je. Mađarska je u ponedjeljak zatvorila glavni granični prijelaz prema Srbiji

Slovenija se priprema za mogući povećani priljev izbjeglica od utorka kada u Mađarskoj stupi na snagu novi zakon o nezakonitim migracijama koji za ilegalni prijelaz granice predviđa stroge zatvorske kazne, rekao je u ponedjeljak Boštjan Šefic iz slovenskog ministarstva unutarnjih poslova koji vodi koordinacijsku skupinu za postupak s izbjeglicama. Za televizijsku postaju A-kanal Šefic je izjavio da Slovenija za sada nije u takvoj situaciji da mora suspendirati Schengenski ugovor na svojoj granici s Mađarskom, ali da prati situaciju i reagirat će ovisno o okolnostima.

Zbog novog mađarskog zakona postoji vjerojatnost da će se izbjeglice preusmjeriti preko Hrvatske prema Sloveniji, na što se njegovo ministarstvo priprema, rekao je Šefic. Teškoća bi bilo ako bi iznenada na granicu došlo više tisuća migranata i izbjeglica, rekao je i dodao da se najviše mjere pred dolazak izbjeglica pripremaju u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Prihvatne centre za potencijalni dolazak izbjeglica Slovenija je do sada predvidjela u općinama Ilirska Bistrica, Črnomelj, Brežice, Lendava, Gradu in Podlehniku, a u njima bi moglo biti smješteno više tisuća ljudi. Nove lokacije za smještaj izbjeglica postavljale bi se ovisno o situaciji i njezinu razvoju, dodao je Šefic. Država raspolaže i šatorima za smještaj izbjeglica i migranata, ali bi to rješenje bilo samo privremeno s obzirom na dolazak zime, rekao je.

Related Posts