Zatvara se summit G7

Čelnici svjetski najmoćnijih ekonomija (G7) u ponedjeljak su summit u Bavarskoj završili dogovorom o smanjenju uporabe fosilnih goriva i prvi put postavili obvezujuće ciljeve o klimi, Rusiji su zaprijetili oštrijim sankcijama zbog Ukrajine, Grčku pozvali da požuri s reformama, a Libiju na politički konsezus.

Članovi grupe G7 obvezali su se da će prestati rabiti fosilna goriva te se angažirati na tomu da se povećanje prosječnih globalnih temperatura smanji na dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsku razinu. “Obvezujemo se da ćemo gospodarstvo dugoročno temeljiti na niskim razinama ugljičnog dioksida te se angažirati na razvoju inovativnih tehnologija kojima će se do 2050. transformirati energetski sektor te pozivamo sve zemlje da nam se pridruže u ovoj nakani”, stoji u priopćenju objavljenoj po završetku summita. Čelnici G7 smatraju potrebnim znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova između 40 do 70 posto do 2050. u odnosu na 2010.

G7 zaprijetio je oštrijim sankcijama Rusiji pogorša li se stanje na istoku Ukrajine, navodi se u ponedjeljak u zaključcima summita među kojima je i podrška čelnika te skupine da se globalno zagrijavanje ograniči do 2 stupnja Celzijevih. Sporazum je važna pobjeda njemačke kancelarke Angele Merkel koja se pridružila francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu u pozivu čelnicima G7 da podupru cilj ograničenja rasta temeprature u sklopu priprema za konferenciju o klimi u studenome, prenose agencije.

I Merkel i Hollande žele izbjeći da ta konferencija u Parizu završi neuspjehom poput one iz 2009. u Kopenahagenu koja nije donijela jedinstvene obveze u borbi protiv klimatskih promjena. Čelnici najsnažnijih svjetskih gospodarstava dogovorili su se nastupiti solidarno prema “ruskoj agresiji u Ukrajini”, kako je to nazvao američki predsjednik Barack Obama. Kancelarka Merkel je u nedjelju za tv ZDF rekla kako je jasno da će G7 poslati “jedinstveni signal” i da “se sankcije mogu ukinuti tek kada se ispune uvjeti” i Rusija “počne poštovati ukrajinski suverenitet”. Bijela kuća istaknula je da se potpuno slaže s Berlinom u tome da ukidanje sankcija treba uvjetovati ruskim poštivanjem sporazuma iz Minska, što se osobito odnosi na uspostavljanje prekida vatre o kojemu su u veljači s Putinom dogovorili kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

Grčka kriza bila je na dnevnom redu svjetskih čelnika ponovno u ponedjeljak, a pregovorima se pridružila i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Nedugo prije sastanka Hollande-Obama, Francuska je pozvala Sjedinjene Države da upotrijebe svoj utjecaj kako bi se ublažili zahtjevi MMF-a prema Ateni. Bilo bi vrlo korisno kada bi Obama MMF-u poručio da se “postave uvjeti, ali da se pritom vodi računa o tomu da budu razumni”, kazao je za AFP neimenovani francuski izvor. Pitanje Ukrajine i zastoj u pregovorima s Grčkom i njezinim međunarodnim vjerovnicima zasjenili su službeni dio programa summita G7, foruma kojim Njemačka trenutačno predsjeda, a čine ga još i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan.

Globalno zagrijavanje ipak je dominiralo radom sastanka na vrhu završnog dana skupa u Bavarskoj. Kao bivša ministrica za okoliš i znanstvenica, Merkel je podržavala borbu protiv globalnog zatopljenja u cijeloj svojoj političkoj karijeri. Posljednji dan summita u Elmauu velikim je dijelom posvećen borbi protiv terorizma i razvojnoj pomoći. U radu summita sudjelovali su šefovi država i vlada zemalja Bliskog istoka i Afrike.Najiščekivaniji je bio govor novoga nigerijskog predsjednika Muhamada Buharija čiji je prioritet, od dolaska na vlast u svibnju, borba protiv pripadnika Boko Harama. Buhari se oko podneva sastao s francuskim predsjednikom Hollandeom. Francuska, koja je u Maliju vojno prisutna s 3000 vojnika, u posljednjih je nekoliko mjeseci potaknula vojnu suradnju Nigerije sa susjednim Čadom, Nigerom i Kamerunom u zajedničkoj borbi protiv Boko Harama.

Sudionici summita G7 razgovarali su i o borbi protiv džihadista IS-a u Iraku i Siriji u prisutnosti iračkog premijera Haidera al Abadija, a planiran je i njegov susret s Obamom kako bi se napetosti između Bagdada i Washingtona ublažile.

Nasmijani državnici ispred alpske panorame. Kao iz slikovnice: njemačka kancelarka Angela Merkel može biti zadovoljna prvim danom summita G7, donosi DW.de. Je li to bila slučajnost? Prvi oblaci nad dvorcem Elmau zatamnili su nebo upravo u trenutku kada su se čelnici skupine G7 povukli na svoju prvu radnu sjednicu. Teme: svjetska ekonomija, gospodarski rast i zajedničke vrijednosti, a potom globalna trgovina, zaštita na radu i obvezni socijalni standardi za kompanije koje rade globalno. U večernjim satima, vanjska politika. Za to je odvojeno puno vremena. To prvenstveno treba zahvaliti odsutnosti jednog velikoga kolege: ruski predsjednik Vladimir Putin nije pozvan. Problemi s Putinom su ostali i sve više opterećuju zajednicu. To je postalo jasno još prije službenog početka summita, po izjavama njemačke kancelarke Angele Merkel, američkog predsjednika Baracka Obame, britanskog premijera Davida Camerona i predsjednika Vijeća EU-a Donalda Tuska.

Tusk je rekao da europske sankcije protiv Moskve ostaju. Ponovno jačanje nasilja u istočnoj Ukrajini vrlo ga je zabrinulo. „Ako netko želi započeti raspravu o izmjenama režima sankcija, onda bi to bila diskusija o njihovom pooštravanju“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, koji je također u Elmauu. Merkel i Obama imaju slična stajališta. Sankcije protiv Rusije će se održavati sve dok Moskva ne bude poštovala sporazum iz Minska i suverenitet Ukrajine, priopćila je Bijela kuća poslije kratkog susreta kancelarke i njezinoga gosta iz SAD-a, neposredno prije službenog početka summita. U večernjim satima Merkel je ponovila svoja stajališta u televizijskom intervjuu. Merkel je pozdravila Obamu kao svog prvog gosta, u nedjelju ujutro u malom mjestu u podnožju dvorca Elmau. „Usprkos nekim razlikama u mišljenju koje imamo danas, Amerika, Sjedinjene Američke Države su naš prijatelj, naš partner“, rekla je Merkel pozdravljajući Obamu. On je rekao da je SAD prijatelj i partner s kojim Njemačka, usprkos nekim neslaganjima, dijeli zajedničke vrijednosti. „Jutros smo proslavili jedan od najjačih saveza koji je svijet ikada imao.“

Danas su na dnevnom redu klima i energija, međunarodni terorizam, razvojna politika, prava žena i zdravlje. Na dva sastanka će zbog toga sudjelovati predsjednici i premijeri šest afričkih zemalja i Iraka. Rezultati summita G7 će biti priopćeni u zajedničkoj izjavi, o čijem sadržaju se na razini delegacija pregovara već tjednima. Humanitarne organizacije kao što su World Vision ili Oxfam očekuju mnogo, posebno na području politike klime i razvoja. „Ove godine istječe rok za milenijske ciljeve. Čelnici G7 sada imaju jedinstvenu povijesnu priliku da poduzmu akciju i donesu prve odluke o ciljevima koje treba ostvariti do 2030. godine“, rekao je Christoph Waffenschmidt, predsjednik World Visiona Njemačke. Jörn Kalinski iz Oxfama za Njemačku također očekuje „jake mjere G7 u borbi protiv utaje poreza i izbjegavanja poreza od strane multinacionalnih kompanija“. U cilju svladavanja siromaštva i borbe protiv socijalne nejednakosti nužna je globalna porezna reforma, kako bi se siromašnim zemljama omogućilo da ubiru poreze koji im pripadaju.

Međutim, protivnici G7 su izgubili nadu da će na summitu biti donesene ikakve odluke osim praznih fraza, pa su pred Međunarodnim press-centrom u Garmisch-Partenkirchenu simbolično pustili velike balone s likovima političara. Mnogi demonstranti su bili u pokretu i u nedjelju, ali su bili suočeni s ogromnom nazočnošću policije. Pojedincima je ipak uspjelo sjedeći blokirati jedinu cestu do dvorca. Organizatori summita su odmah reagirali i novinare umjesto autobusom, prebacili helikopterom do dvorca Elmau.Veliki broj demonstranata je otišao iz Garmischa još u subotu navečer, nakon što je na tom području satima vladalo nevrijeme sa snažnom kišom. Savezni ministar prometa Alexander Dobrindt, Bavarac i političar CSU-a, koji je u nedjelju proslavio 45. rođendan, nije krio svoje zadovoljstvo: „To ne može svatko – jučer je demonstrante nosila bujica, a danas tako lijepo vrijeme.“

You may also like