Zastupnik HSU-a dao potporu Plenkoviću?

U Novom danu N1 televizije gostovao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Vaš član Kažimir Varda već je potpisao za sastav Plenkovićeve vlade, kako to komentirate? Vjerujem medijima da je to točno, jutros sam kolegu pokušao zvati, nije se javio, možda se psihički priprema kako će obrazložiti svoj potez. Htio bih znati koji su to motivi ili su u pitanju neke stare ljubavi. Odluka stranačkih tijela je da ostajemo u opoziciji i da ne dajemo potpise. Mi ćemo se susresti u utorak na stranačkim tijelima. Ne mogu ga nikako opravadati jer je njegova odluka suprotna odlukama stranačkih tijela.

Kad ste zadnji put razgovarali s Vardom? Prije četiri dana, kada mi je Varda rekao da nije njegovo mišljenje da budemo u opoziciji, da mu se sviđa nastup Plenkovića. Čovjek ima svoj način razmišljanja, iznenadite se, ali ne možete promijeniti situaciju.

Prijeti li Vašoj stranci raslojavanje? Mi smo od 2007. u stalnim nasrtajima da se stranka slomi, ali smo opstali. U utorak ćemo već znati postoje li neke podjele ili ne. Vjerujem u naše ljude da dobro kontroliraju situaciju, što rade i kako dižu ruku.

Kako komentirate preslagivanja nakon izbora? Ne bih koristio tu riječ preslagivanje, u pitanju je oduzimanje ili otimanje mandata. Radi se o ljudima, jest da to nije bilo uobičajeno u hrvatskoj politici, ali preferencijalno glasovanje je donijelo neke novine. Teško je znati kako netko razmišlja dok mu ne date malo vlasti. Ne mogu ništa reći protiv kolege, uvijek je sve odrađivao za stranku, i kao pravnik mi je trebao za sve stvari koje je radio u korist umirovljenika. Morat ćemo razgovarati dublje, ako bude htio. Vidjet ćemo, nije definitivno izgubljen za stranku, možda se nešto i dogodi kroz razgovore. Prema informacijama kojim raspolažemo, Varda se pridružuje saborskom klubu zastupnika Milana Bandića. To je njegov izbor. Ta stranka je najsličnijna nama po nazivu, ali ne po načinu rada. Još ostvaljam prostor da se stvari vrate u normalu, ali bit će teško.

Hoće li on biti izbačen iz stranke? O tome će odlučiti stranačlka tijela.

Kako vidite pregovore, jesu li birači razočarani? Ako gledate pregovore, ovo je pregovarački maestralan čin Plenkovića, s obzirom da je na zahtjeve Mosta primijenio pedagodošku mjeru i pokazao im da se može i bez njih. Po nekim kriterijima, Mostu bi bila previše i četiri ministarstva, od kojih dva bitna, te mjesta potpredsjednika Sabora i vlade, to je neka mjera za ovih 13 zastupnikam Mosta. Očito da je tu negdje zapelo, ne vjerujem da bi Plenković posezao za manervom i da bi govorio da može i bez njih. To je možda i pokušaj Mosta da ih se izbaci i da budu opozicija, možda žele postati jaka fronta umjesto nakupine političara. Ali, ne vjerujem da će Most moći preuzeti prostor opozcije, on pripada SDP-u, oni ga mogu samo ugroziti, nemaju takvu moć, nemaju podršku kakvu su imali prije godinu dana.

Kako komentirate navode da Most ne pristaje na mogućnost da HDZ-u pripadnu sve tri najvažnije funkcije u državi – predsjednik Sabora, predsjednica države i premijer. Je li to valjan politički argument? Ne, nije. I ova ponuda koju su dobili jedno je poštivanje Mosta i rotirajući mandat za predsjednika Sabora je zaista ustupak Mostu, morali bi to prihvatiti.

Je li ta ponuda HDZ-a Mostu rješenje i kako bi na taj način funkcionirao Sabor? Ne tvrdim da je to moguće rješene, ali tvrdim da je to jedna fer ponuda. Teško je to odbiti. Ne bi bilo problema u takvom načinu funkcioniranja Sabora.

Nisu li takva rješenja u prošloj Vladi dovela do sukoba i nestabilnosti? Jesu, to pokazuje da Most ne odstupa od svojih zahtjeva u sudjelovanju u vlasti, ali ovdje su sasvim novi odnosi.

Kako komentirate mogućnost da HDZ sakupi 76 potpisa i bez Mosta? I to je jedna mogućnost, to je prema ovoj situaciji jedna realnost.

Koliko bi takva vlada bila stabilna? Može izdržati pune četiri godine, jer ima dosta političkih subjekata koji bi takve pozicije podržali, pogotovo protiv ucjenjivačke politike.

Kako komentirate proglašanje ‘mrtvom’ Narodne koalicije? Koliko je na to utjecala Milanovićeva odluka o povlačenju s pozicije šefa SDP-a? Nije razlog nestanka te koalicije izjava Milanovića da se neće kandadirati za predsjednika SDP-a. To je jedan njegov pronicljiv potez, on je znao da bi se, da je počeo pregovore, Petrov vrlo rado loptao s njegovom glavom, kao što je poručivao u javnosti. To je njegov vrlo korektan i pametan potez.

Vjerujete li da je moguće da dođe neka ponuda HNS-u i HSU-u za sudjelovanje u vlasti? Ako bi bilo ponuđeno, siguran sam da bi se o tome razmislilo, ako bi ponuda bila ozbiljna. To mora biti s ciljem, inače je bolja manjinska vlada nego da grlom u jagode netko uskače u tu priču. Kako su karte sada posložene, gospodin Plenković ima puno izbora, rekao je Hrelja za N1.

You may also like

0 comments