Zastupnici Europskog parlamenta pozdravili reforme u Crnoj Gori

Crna Gora je ostvarila daljnji napredak u pristupnim pregovorima i smatra s najnaprednijom zemljom kandidatkinjom za članstvo u Europskoj uniji, ali korupcija i organizirani kriminal i dalje predstavljaju ozbiljan problem, stoji u rezoluciji usvojenoj u četvrtak u Europskom parlamentu, priopćeno je iz njegovog ureda za informiranje.

Izvjestitelj Europske unije za Crnu Goru Charles Tannock naglasio je kako Crna Gora, kao i uvijek, ostaje dobra vijest o zapadnom Balkanu. Napredak te zemlje u usklađivanju s pravnom stečevinom EU-a i dalje ide dobrim tempom, te se učekuje da će zemlja službeno ući u NATO tijekom ove godine, istaknuo je Tannock, te dodao kako se i dalje treba naglašavati “što članstvo u EU-u može donijeti zapadnom Balkanu u traženju mira i prosperiteta”.

Europarlamentarci su pozdravili činjenicu da je u pregovorima između EU-a i Crne Gore dosad otvoreno 26, a zatvoreno dva poglavlja, te su pozvali Europsko vijeće da u ovoj godini ubrza pregovore s tom državom, a Podgoricu da ubrza tempo reformi, priopćeno je iz Ureda za informiranje EP-a.

Izrazili su zabrinutost zbog polariziranog ozračja u toj zemlji i oporbenog bojkota parlamentarnih aktivnosti, pozvavši oporbu da sudjeluje u vladi. U usvojenoj rezoluciji stoji da ozbiljan problem i dalje predstavljaju korupcija, organizirani kriminal i nastojanja da se ograniči sloboda medija. Izražena je i zabrinutost zbog navodnih pokušaja Rusije da utječe na zbivanja u toj jadranskoj državi i drugim zemljama zapadnog Balkana, uključujući i navodni pokušaj državnog udara koji se dogodio 16. listopada prošle godine.

You may also like

0 comments