Zašto nitko ne može srušiti Asada

Više od četiri milijuna Sirijaca raseljeni su u ratu koji bijesni državom. To je, jednim dijelom, osjetila i Europa. No, sirijski predsjednik Bašar al-Asad nije jedan od onih koji su morali otići. Ovih pet činjenica objašnjava zašto je ratni sirijski predsjednik i dalje na vlasti.

1. Dobri prijatelji

Asad trenutno kontrolira 25 posto sirijskog teritorija i pokušat će ga zadržati kao da mu život ovisi o tome – jer vjerojatno i ovisi, piše Business Insider. Jedan od ključnih razloga zašto se Asad uspijeva održati na vlasti je pomoć koju prima iz inozemstva. Rusija se nada da će osigurati vojno uporište i zaštiti svoj pristup otvorenom moru u Sredozemnom moru, jedinoj ruskoj luci izvan bivšeg sovjetskog saveza. Kako bi to osigurali Asadu je poslala 6 tenkova T-90, 15 topova, 35 oklopnih vozila i 200 marinaca u posljednih nekoliko tjedana. A to bi mogao biti tek početak rastuće ruske prisutnosti u Siriji. Putin je jedan od najbližih Asadovih saveznika u inozemstvu. Osim Rusije, eventualnim padom Asada zabrinut je i Iran, koji održava konflikt sa svojim regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom koja podržava sirijske pobunjenike. Iran je Asadovoj vlasti osigurao kredit od milijarde dolara kako bi mogli uvesti potrebne robe, piše Business Insider.

2. Asad je manje zlo

Asad je u Siriji manje zlo od ISIS-a. Obzirom na činjenicu da ISIS kontrolira oko 50 posto sirijskog teritorija, jasno je da je Asad manje od dva zla u Siriji. Tzv. Islamska država najbolje je financirana i organizirana teroristička organizacija ikad viđena. Od poreza i ratnog plijena osiguravaju više od milijun dolara dnevno. Gotovo 40 terorističkih skupina iz 18 država obećali su vjernost ISIS-u. Više od 20 tisuća stranih boraca iz 50 zemalja im se pridružilo. Asad je okrutni despot, piše Business Insider, ali je on regionalni lider čiji su limiti poznati. ISIS još uvijek ima potencijal da se proširi globalno.

3. Mnogi oblici tragedije

Sirija je potpuno razrušena u ratu. Građanski rat u Siriji bijesni, više od 200.000 Sirijaca ubijeno je u ratu, 4 milijuna je napustilo zemlju, a dodatnih 7.6 milijuna Sirijaca bili su prisiljeni otići iz svojih domova, ali su ostali u Siriji. Ukupno, to je više od polovice stanovništva u izbjeglištvu od 2011. Čak i kada bi građanski rat završio sutra, ti ljudi više nemaju državu u koju bi se vratili. Od 2011., sirijska ekonmija je pala za više od 50 posto, dok je sirijska funta izgubila 80 posto svoje vrijednosti prema američkom dolaru. Ljudski gubici i ekonomski troškovi znače da je država u veliki i teškim problemima, neovisno o tome ostaje li Asad ili odlazi.

4. Rat na dvije fronte

Za borbu protiv ISIS-a, Iran je Asadu dao puno novca i Rusija mu je dala mnogo oružja. Dok zapadne zemlje očajnički žele srušiti ISIS, nisu spremni to učiniti uz cijenu podupiranja Asada. SAD je pokušao trenirati sirijske pobunjenike. Nakon uloženih pola milijarde dolara, u Siriji je ”trenutno samo 4 ili 5 pobunjenika” koji će pokušati opravdati uložen novac. Obzirom na čvrstu poziciju nepomaganja Asadu, zapadne sile su sada zauzele ”podijeli pa vladaj” pristup u borbi protiv ISIS-a. Zato su se i povezale s iračkim Kurdima, kojima je SAD obećao vojnu podršku od 180 milijuna dolara. Cilj je oslabiti ISIS prisiljavajući ga da vodi rat na dvije fronte.

5. Zašto je Turska važna?

Turska je jedina NATO zemlja koja ima granicu sa Sirijom i Irakom te je kritična za ratne napore u tim zemljama. Do sada, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokazao je više interesa u bombardiranju kurdskih pobunjeničkih skupina nego ISIS-ovi boraca. Do kraja kolovoza, Turska je pokrenula 300 zračnih napada protiv Kurdistanske radničke stranke u odnosu na 3 napada protiv ISIS-a. Turska povijest s regijom kurdskih separatista, duga je i nasilna. Erogan planira iskoristiti rat pokraj granica koako bi oživio svoju političku sudbinu i vratio apsolutnu većinu. Turska naglašava temeljni problem rata u Siriji: Svaki aktor ima svoju agendu, Turska se želi boriti s Kurdima, Iran želi poraziti sirijske pobunjenike podržane od strane Saudijske Arabije, a SAD je fokusiran na rušenje ISIS-a, dok Putin svoju političku agendu temelji na “borbi protiv Zapada”. Suparništva i savezi se preklapaju sa samo jednim pobjednikom: Asadom. On se možda bori protiv ISIS-a za kontrolu nad Sirijom, ali uspon ISIS-a je taj koji ga drži na vlasti.

You may also like