Zašto Mate Mijić zagovara ideju gospodarskog pojasa?

Jedan od uvjeta Mosta za novu Vladu je uvođenje isključivog gospodarskog pojasa. Prije izbora i HDZ i SDP su govorili kako tu postoje međunarodni, tehnički i pravni problemi.

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić jedna je od onih koja u Bruxellesu puno radi po pitanju ribarstva i ribara. “U roku tri mjeseca mjeseca nakon pokretanja inicijative Ruže Tomašić u Europskom parlamentu dobili smo zeleno svjetlo EK-a. U odgovoru je pisalo da je proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa ostaje u nadzoru članica. Članice suvereno mogu odlučiti suglasno Konvenciji UN-a o moru. Tek nakon što država članica proglasi isključivi gospodarski pojas te vode postaju vode EU”, rekao je za N1 Mate Mijić, voditelj ureda Ruže Tomašić.

Kaže da je prava istina da na tih 24.000 četvornih kilometara mora vlada bezvlašće. “Nemamo pravni instititut ni mehanizam da se uvede red na to područje. Bez gospodarskog pojasa ne postoji mogućnost nadziranja tog područja i zato je on potreban”, rekao je Mijić te dodao da je Ruža Tomašić oko ovog pitanja apsolutno spremna pomagati pomagati novoj Vladi jer je riječ o nacionalnom interesu.

Hrvatska konzervativna stranka loše je prošla na izborima. Išla je u koaliciju s Glavaševim HDSSB-om i nije dobila mandat. Glavni razlog tome Mijić vidi u financijama. “Mi kao stranka nemamo ni kune iz proračuna. Drugi zbori u godinu dana su nam bili teško opterećenje. Mlada smo stranka, nemamo pokriveno puno terena, ali prošli smo dvostruko bolje nego prošle godine”, rekao je Mijić.

You may also like

0 comments