[vc_row][vc_column width=”1/3″]Petrokemija je zaprimila ponude zainteresiranih ponuđača u sklopu indikativnog iskazivanja interesa u dokapitalizaciji, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Iz Petrokemije se danas nisu mogli doznati detalji pa čak ni broj pristiglih ponuda, dok su slanje indikativne ponude potvrdili u Ini, a neslužbeno se doznaje da je interes iskazalo i Prvo plinarsko društvo (PPD). [/vc_column][/vc_row]

“Nastavno na javno objavljeni Poziv za indikativno iskazivanje interesa u dokapitalizaciji Petrokemije d.d., društvo je do roka iskazanog u pozivu i obavijesti o produženju roka za ponude zaprimilo ponude zainteresiranih ponuđača. Ponude potencijalnih investitora će nakon obrade biti prezentirane Nadzornom odboru društva, kao i Ministarstvu državne imovine i Centru za restrukturiranje i prodaju kao predstavnicima većinskog vlasnika, a o daljnjim koracima u procesu izvijestit ćemo javnost”, tek su kratko priopćili iz Petrokemije.

Da su poslali “pismo namjere za iskazivanje interesa u dokapitalizaciji društva Petrokemija, d.d.”, Hini su potvrdili iz Ine, napominjući da je to pismo indikativno i ne obvezuje Inu na dokapitalizaciju Petrokemije. “INA očekuje da će biti omogućen pristup sveobuhvatnoj dokumentaciji Petrokemije radi dubinskog snimanja njenog poslovanja. Po završetku tog procesa kompanija će biti u mogućnosti donijeti konačnu odluku o dokapitalizaciji Petrokemije”, navodi se u odgovoru Ine na upit je li ta kompanija iskazala interes za dokapitalizaciju kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

Neslužbeno se doznaje da je ponudu poslalo i Prvo plinarsko društvo. Te su se dvije kompanije spominjale kao zainteresirane za dokapitalizaciju Petrokemije i na pozivu koji je ta kompanija objavila u listopadu 2015. godine.

Naime, na poziv za iskazivanje indikativnog interesa za upisom novih redovnih dionica u novcu, stvarima i pravima, koji je kutinska kompanija provela od 2. do 23. listopada 2015. godine, bilo je zaprimljeno pet izjava za upis novih dionica, a uz Inu i PPD mediji su tada spominjali i mađarski MET, srpsku kompaniju Elixir koja djeluje unutar Elixir grupe te rumunjsku tvrtku Interagro.

Najnoviji poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju, u sklopu procesa restrukturiranja i privatizacije, Petrokemija je objavila 5. lipnja ove godine. Rok za dostavu pisama namjere prvotno je bio 19. lipnja, a potom je produžen do 30. lipnja.

Poziv je sukladan odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od 27. travnja ove godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om, te ugovoru o kratkoročnom kreditiranju s Erste bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, kojom je između ostaloga utvrđena obveza Centra za restrukturiranje i prodaju o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Iskazivanje interesa je indikativno i ne obvezuje na dokapitalizaciju. Odluku o uvjetima i načinu dokapitalizacije Petrokemija će donijeti nakon što prikupi pisma namjere. Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada mu je PPD obustavio isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna.

Nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina, koja je uzrokovala kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

U međuvremenu, Petrokemija je u svibnju potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke. Potpisivanje ugovora o kreditima uslijedilo je nakon što je Vlada krajem travnja donijela odluku o osiguranju povrata kredita odnosno odlučila da će za kredit Petrokemiji u iznosu od 350 milijuna kuna jamčiti dijelom dionica koje država ima u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi. Petrokemija je bila i jedna od tema sjednice Upravnog vijeća CERP-a, održane 30. lipnja.

Nastavno na odluku Vlade od 27. travnja, tijekom proteklog razdoblja intezivno su se obavljale aktivnosti s ciljem provedbe pronalaženja rješenja za dugoročnu opstojnost društva koje su rezultirale izradom Programa restrukturiranja, navodi se u priopćenju CERP-a s prošlotjedne sjednice. “Slijedom navedenog, Upravno vijeće CERP-a je prihvatilo program restrukturiranja društva pod naslovom – Konkretizacija prijedloga koncepta restrukturiranja dokapitalizacijom uz privatnog investitora. Programom restrukturiranja predlaže se dokapitalizacija uz privatnog investitora paralelno s provođenjem plana operativnog i financijskog restrukturiranja, koji će omogućiti uspostavu održivog poslovnog modela što je posebno značajno obzirom da je trgovačko društvo Petrokemija d.d. najznačajniji proizvođač umjetnih gnojiva u Republici Hrvatskoj”, navode iz CERP-a.

Related Posts