Zapovjednik NATO-a ne percipira Ruse kao saveznike

Zapovjednik snaga NATO-a u Europi američki general Phillip Breedlove je u petak, 30. listopada, u Pentagonu izjavio da Ruse ne vidi kao partnere.  „Ne vidim Ruse kao partnere. A sami možete ocijeniti njihove akcije za posljednjih godinu i pol dana”, izjavio je Breedlove pred novinarima u Pentagonu, prenosi „Vzgljad”.

Međutim, nastavio je Breedlove, „u nekom trenutku u budućnosti”. Zapad će morati s Rusijom postići „nešto nalik na suradnju”. „Nazovite to kako hoćete”, rekao je. Prema riječima generala, to je „potrebno kako bi Europa bila jedinstvena, slobodna, mirna i uspješna”. Na pitanje o tome je li Rusija i dalje prisutna pri sjedištu NATO-a u Europi, general je odgovorio da je, koliko mu je poznato, „većina Rusa otišla”.

Strategija munjevitog napada konvencionalnim oružjem o kojoj se naširoko raspreda u američkim vojnim krugovima je iluzorna, uvjeren je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin. „Prvi put se kod američkih stratega pojavljuje iluzorna, ponavljam, iluzorna vizija o tome da pobijede nuklearnu silu u ratu konvencionalnim naoružanjem”, izjavio je Rogozin, prenosi „Vzgljad”. „To je glupost, to se nikad neće dogoditi”, dodao je.

Brz globalni napad ili globalni munjeviti napad je inicijativa oružanih snaga SAD-a o razvoju sustava koji bi omogućio da se u roku od sat vremena izvrši napad konvencionalnim naoružanjem na bilo koju točku planete. „Trenutno je stanje takvo da, ako se ne radi o nuklearnom naoružanju, mogu proći dani, možda i tjedni prije nego što vojska bude u stanju izvršiti napad konvencionalnim snagama”, izjavio je američki general.

You may also like