Zaposlio se u Irskoj, a Hrvatskoj mora plaćati porez

Računalni programer Danko Kozar u Dublin je stigao u svibnju 2015. Zaposlio se u Amazonu, jednoj od četiri najuspješnije IT tvrtke u svijetu, a za potpunu sreću nedostajalo je još samo da mu se u Irskoj pridruže supruga i dvoje djece, od kojih je jedan sinčić koji je na svijet stigao samo dva tjedna prije očeva preseljenja u inozemstvo.

“Beba je bila još malena pa smo supruga i ja zaključili da nema smisla tako krhko dijete stavljati u avion jer nismo bili spremni riskirati. Moja je obitelj stoga još nekoliko mjeseci ostala u Hrvatskoj, a kad je sin malo ojačao, i sami su mi se pridružili u Irskoj”, započeo je svoju priču naš sugovornik Kozar.

Kako piše Jutarnji list, zbog činjenice da mu je uža familija tih nekoliko mjeseci ostala u domovini, Danko Kozar sada je jedan od onih Hrvata koji Hrvatskoj mora platiti porez na dohodak ostvaren u Irskoj, i to u iznosu od nekoliko tisuća eura obračunatih na primanja koja je zaradio u vrijeme razdvojenosti od obitelji. Kozar je pritom jedan od rijetkih Hrvata koji se o svojim obvezama osobno raspitao u Poreznoj upravi i pri jednom odvjetničkom društvu, u želji da živi i radi legalno, kako to propisuju domaći zakoni.

Ta je tema naplate poreza na dohodak ostvaren u inozemstvu posljednjih dana zapalila internet i društvene mreže, a pokazalo se ubrzo da je velik broj Hrvata prilično neinformiran o važećim zakonima i propisima. A oni kažu da se Hrvati koji žive i rade u inozemstvu, a kojima je uža familija ostala u domovini u periodu duljem od 183 dana u godini, smatraju poreznim rezidentima koji su na sav dohodak ostvaren u inozemstvu i tuzemstvu dužni platiti porez svojoj državi.

Pritom najviše “nagrabuse” rezidenti koji žive i rade u državama s kojima Hrvatska nije sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer u tim slučajevima dva puta plaćaju porez: jednom u cijelom iznosu državi u kojoj žive i rade, a potom u cijelosti još i domovini. Kad je u pitanju Irska, Hrvatska je s tom državom sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali to ne znači da Hrvat koji je emigrirao u tu zemlju nije obveznik plaćanja poreza Hrvatskoj.

Upravo suprotno – i dalje je dužan platiti danak domovini iz koje je prebjegao, ali će mu Hrvatska taj iznos smanjiti za iznos poreza koji je već platio u emigraciji.

You may also like