Započine trotjedno usuglašavanje o proračunu EU

Vijeće EU-a u srijedu je obavijestilo Europski parlament da ne prihvaća povećanje prijedloga proračuna za 2017. godinu, što je Parlament izglasao u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Slanje te obavijesti službeno označava početak razdoblja od tri tjedna unutar kojega Parlament i Vijeće trebaju usuglasiti svoja stajališta o proračunu. Europska komisija je predložila proračun u visini od 157,66 milijardi eura u obvezama i 134,90 milijardi eura u stvarnim plaćanjima. Vijeće je 12. rujna usuglasilo stajalište prema kojem proračun za sljedeću godinu treba iznositi 156,38 milijardi eura u obvezama i 133,79 u stvarnim plaćanjima.

Europski parlament je u srijedu izglasao svoje stajalište u kojem traži povećanje na 162,42 milijarde eura u obvezama i 138,03 milijardi eura u plaćanjima.

Vijeće navodi nekoliko razloga zašto ne može prihvatiti stajalište Europskog parlamenta. Kao prvi razlog ističu da prijedlog Parlamenta premašuje za 3,26 milijardi eura u obvezama najveći mogući iznos predviđen u Višegodišnjem proračunskom okviru (VFO), što bi, prema Vijeću, dovelo u pitanje sposobnost EU-a da primjereno odgovorni na nepredviđene troškove.

Vijeće ističe da Parlament traži da iznos za stvarna plaćanja bude veći od procijenjenih potreba, što bi moglo voditi k tome da države članice uplaćuju u europski proročun više nego što je potrebno i to u vrijeme kada se bore da svoje javne financije dovedu u red. Vijeće se ne slaže ni s prijedlogom Parlamenta oko smanjenja broja namještenika u europskim institucijama. Do 2017. godine institucije su se obvezale da će smanjiti broj osoblja za pet posto, a sada Parlament predlaže da to bude znatno manje, čime se dovodi u pitanje vjerodostojnost Parlamenta i EU-a u cjelinii, navodi Vijeće, tijelo koje predstavlja države članice.

Razdoblje za usuglašavanje stajališta Vijeća i Parlamenta traje do 17. studenoga. Ako do tada ne bude sporazuma, Komisija mora podnijeti novi prijedlog proračuna za 2017. godinu.

You may also like

0 comments