Plinski sustav Gascade

Brod za polaganje plinovoda za terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) stigao je u subotu na obalu Rügena, otoka u blizini sjeveroistočne Njemačke. Brod Castoro 10 dotegljen je u otočku luku Mukran, gdje će biti pripremljen za uporabu, priopćio je njemački operater plinskog sustava Gascade.

Brod će položiti približno 50 kilometara odobalnog plinovoda od kopnenog plinskog čvorišta Lubmin kroz slanu vodu jugoistočno od Rügena do Mukrana. Ondje bi, prema planovima Savezne vlade, trebale biti stacionirane dvije plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) LNG-ja.

Vremenski okvir za gradnju LNG terminala na Rügenu je ambiciozan. Naime, cilj Savezne vlade je da on bude operativan do sljedeće zime. To je bitno za sigurnost opskrbe energijom u slučaju hladne zime ili ako drugi pravci opskrbe zakažu, tvrdi Savezna vlada, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Kritičari, s druge strane, smatraju da je terminal nepotreban i da može dovesti do, među ostalim, ekoloških problema.

U petak je ljetovalište Rügen Binz objavilo da je podnijelo tužbu protiv plinovoda Saveznom upravnom sudu u Leipzigu i zatražilo trenutnu obustavu gradnje. Binz navodi da plinovod prijeti okolišu i turizmu. Nedavno je i pokrajinsko ministarstvo nadležno za okoliš u Schwerinu kritiziralo građevinske radove koji su u tijeku.

Osim toga, Savez za okoliš i zaštitu prirode Njemačke (BUND), Zajednica za očuvanje prirode i bioraznolikosti (NABU) i Svjetski fond za divljinu (WWF) zahtijevaju trenutačno zaustavljanje gradnje.

Related Posts