Home Geopolitika Započeli pregovori o demilitarizaciji korejskih granica

Započeli pregovori o demilitarizaciji korejskih granica

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Sjeverna Koreja, Južna Koreja i Zapovjedništvo snaga UN-a (UNC) održali su u utorak svoje prve trostrane pregovore o demilitarizaciji granice dok dvije Koreje nastoje ostvariti mir, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dvije Koreje složile su se za vrijeme prošlomjesečnog summita u Pjongjangu da formiraju tripartitne konzultacije s UNC-om, koji se preklapa s američkim snagama u Južnoj Koreji i nadgleda događaje u demilitariziranoj zoni (DMZ) kako bi se omogućio njihov plan o razoružanju jedne od najutvrđenijih granica na svijetu. Dogovor uključuje zaustavljanje vojnih vježbi, zabranu letenja pored granice i postupno uklanjanje mina i stražarskih mjesta u demilitariziranoj zoni.[/vc_column][/vc_row]

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u selu Panmunjomu a vode ga visoki vojni dužnosnici sa svake strane, navodi ministarstvo u izjavi. Kao početni korak, dvije Koreje trebale bi povući 11 stražarskih postaja unutar zone od jednog kilometra od vojne demarkacijske linije do kraja ove godine. Počet će razminiravanje u nekoliko malih područja te izgradnja ceste kako bi se olakšao pilot projekt predviđen za travanj, da se iskopaju ostaci tijela vojnika nestalih u Korejskome ratu 1950-53.

Obje će strane također povući svo teško naoružanje iz područja zajedničke sigurnosti (JSA) u Panmunjomu, smanjiti osoblje ondje smješteno na 35 sa svake strane u skladu s vojnim sporazumom te izmijeniti informacije o svojoj opremi za nadgledanje. Domaćim i stranim turistima bit će dopušteno da slobodno dođu i idu unutar JSA. Te mjere, koje bi se realizirale tijekom razdoblja od mjesec dana, pretvorit će granicu u ‘mjesto mira i pomirenja’, reklo je ministarstvo.

Related Posts