Home Europska unija Započela izbjeglička kriza u Hrvatskoj

Započela izbjeglička kriza u Hrvatskoj

by Agencije

Oko 12,45 sati prvi autobus s izbjeglicama napustio je policijsku postaju Tovarnik i krenuo prema Kutini i Sisku. U njemu se, koliko se moglo vidjeti, nalaze uglavnom žene i djeca. Policija i inače prvo ‘obrađuje’ ranjive skupine izbjeglica, uključujući žene i djecu. U krugu Policijske postaje Tovarnik u ovom trenutku nalazi se 300-tinjak izbjeglica. Izbjeglice, koje su nakon zatvaranja mađarske granice srbijanske vlasti preusmjerile u Hrvatsku, od srijede ujutro pristižu na područje Tovarnika, a do 11 sati u krugu tovarničke policijske postaje smješteno je više od 180 soba koje su ušle u Hrvatsku.

“Potpunim zatvaranjem mađarske granice do kojega je došlo jučer, val izbjeglica koji se iz Republike Srbije kretao prema mađarskoj granici, sada se preusmjerio na granicu Republike Hrvatske, na područje koje kontrolira Policijska uprava vukovarsko-srijemska”, izjavio je na graničnom prijelazu Tovarnik glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Do 11 sati u krugu policijske postaje Tovarnik smješteno je 181 osoba koja je ušla u Republiku Hrvatsku, no izbjeglice kontinuirano pristižu, naglasio je.

Sve osobe su obrađene sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske kao i direktivama Europske unije, rekao je Džigumović te dodao da se prioriterno ukazuje pomoć ranjivim skupinama – ženama, djeci i trudnicama Nakon što se izbjeglicama pruži pomoć organizirano se autobusima prevoze u Sisak, odnosno Kutinu odakle će biti razmješteni u policijske smještajne kapacitete. Ondje će se očitovati o svojim namjerama hoće li zatražiti azil u Hrvatskoj ili nešto drugo. Prema Džigumovićevim riječima sve teče u redu i bez problema, a ekipe na terenu spremne su za prihvat izbjeglica koje granična policija zatekne na tlu Republike Hrvatske. Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa (HCK) su u prostoru oko policijske postaje u Tovarniku gdje su primljene izbjeglice te im dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine. Za 15 sati najavljena je iduća tiskovna konferencija PU vukovarsko-srijemske.

Prema pisanju medija većina izbjeglica su Sirijci i Afganistanci. Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj. Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj. S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je rekao da je Zagreb spreman za prihvat izbjeglica, većinom iz Sirije, koji su krenuli iz Tovarnika te pozvao i Zagrepčane da u svoje domove prime po jednu izbjegličku obitelj.   “Zagreb je grad solidarnosti, zajedništva, pozitivne emisije prema ljudima u nevolji, bez obzira bili to prognanici ili izbjeglice, dolazili iz bilo kojeg dijela kugle Zemaljske, bili visoki ili manje visoki , elagantni ili manje elegantni – svi su dobrodošli, u nevolji koja ih je zadesila”, izjavio je Bandić novinarima u Zagrebu.

 Najavio je da će Grad Zagreb, zajedno s Vladom RH, osigurati toliko mjesta koliko bude potrebno za kvotu koja pripada Hrvatskoj. “U roku 48 sati prihvatit ćemo 2000 ljudi odnosno koliko bude potrebno”, rekao je Bandić te dodao kako će im na raspolaganju biti dvorane i drugi prostori koji se mogu prilagoditi kako bi izbjeglice dobile krov nad glavom i topli obrok.  Poziv za prihvatom izbjeglica uputio je i Zagrepčanima te podsjetio da su Grad Zagreb i Zagrepčani bili glavni logistički centar za vrijeme Domovinskog rata.   “Zagrepčani su solidarni, dobronamjeri i imaju veliko srce”, rekao je Bandić te pozvao građane da u svoj dom prime jednu obitelj izbjegličku.

Bandić je komentirao i jučerašnji potres u Zagrebu.  “Potres nisam osjetio, ali Rudi je još lajao kad sam došao doma. Vesna i Rudi jesu, a ja nisam. Hvala Bogu da potres nije bio jači, sva sreća bez posljedica”, rekao je Bandić te naglasio da su službe i Grad spremni za potres kao i sve druge europske metropole.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u srijedu da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer se “izbjeglička kriza usložnjava iz sata u sat”, pa osobno želi znati da je Hrvatska pripremljena za to. U Hrvatskoj bez scena iz Makedonije, Srbije i Mađarske “Ne želim u Hrvatskoj gledati scene kakve viđamo u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj”, istaknula je Grabar-Kitarović.

To nije samo humanitarno nego i sigurnosno, gospodarsko i socijalno pitanje, zato želim znati da smo spremni te ljude dostojanstveno zbrinuti,  te istodobno osigurati da hrvatski građani žive u sigurnosti i sačuvati stabilnost zemlje, poručila je. Ustvrdivši kako to nije kratkotrajna kriza, predsjednica je naglasila kako treba sagledati sve njene aspekte i pripremiti se na mogućnost da druge zemlje EU-a zatvore granicu prema Hrvatskoj. “Trebamo stoga surađivati s njihovim službama u razmjeni informacija i sprječavanju bilo kakvih učinaka koji bi doveli u pitanje uvođenje schengenskog sustava, ali i odljev tih izbjeglica natrag u Hrvatsku”, rekla je.

To je iznimno ozbiljno pitanje, zato Grabar-Kitarović da se o tome ne raspravlja samo na razini Vijeća za nacionalnu sigurnost već da se o svemu što se radi izvijesti i parlamentarne stranke. “Ako neki podaci trenutno nisu za širu javnost, svakako sve političke snage u Hrvatskoj trebaju imati potpune informacije”, kazala je. “Već duže vrijeme upozoravam da je to što trenutno radimo s kvotama gašenje šumskog požara običnim aparatom za gašenje. Problem je puno širi, treba se dotaknuti i uzroka odlaska tih ljudi iz njihovih država i vidjeti što EU radi kako bi se uklonili korijenski uzroci, kako bi se stanje stabiliziralo i kako bi se kontroliralo te migracije”, poručila je predsjednica.

Sigurnosna izvješća govore u prilog tomu da među izbjeglicama ima i onih koji su kupili sirijske putovnice i koji bi potencijalno mogli predstavljati sigurnosnu opasnost, dodala je. “Imat ću prilike i ove godine u New Yorku, kada se bude raspravljalo o milenijskim ciljevima razvoja, govoriti o tome kako EU i Ujedinjeni narodi i svi mi moramo surađivati u okviru diplomacije, razvojne politike i drugih aktivnosti na uklanjanju korijenskih uzroka migracija, a ne samo na rješavanju učinaka trenutnih migracija. Mi se borimo i nastojimo riješiti samo učinke, a ne rješavamo uzroke”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje novinara je li moguće da i Hrvatska, kao neke druge zemlje, zatvori granice, predsjednica je odgovorila kako ne vjeruje u takav scenarij, no zemlja mora biti sigurna i stabilna, jamčiti sigurnost hrvatskih građana i osigurati da ne dođe do bilo kakvih incidenata međuetničke i međuvjerske prirode. Zajednice u koje će izbjeglice dolaziti, bilo kao azilanti bilo u tranzitu, moraju biti pripremljene na to, poručila je predsjednica. Ocijenila je kako Hrvatska sama ne može riješiti to pitanje, već jedino u suradnji u okviru EU-a i Ujedinjenih naroda, te s državama u susjedstvu EU-a.

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić. Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima. Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa. Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić.

Vlak za prihvat izbjeglica sa 11 vagona krenuo je u srijedu u 13,08 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora za Vinkovce u koje bi trebao stići u 16,39 sati, izjavila je Hini glasnogovornica HŽ-Putničkog prijevoza Ivana Čubelić. Istaknula je da je vlak dodatno pojačan sa sedam vagona, te ih je ukupno 11. Može primiti više od 1000 putnika. Ima oko 600 sjedećih mjesta, rekla je Čubelić koja nije mogla dati preciznije podatke o povratnoj destinaciji toga vlaka.  Mediji pišu kako će se vlak vratiti u Zagreb, a izbjeglice smjestiti u Centar za azilante u Dugavama.

Related Posts