Zapadne kompanije sve se više okreću Indiji

Izvješće

Američke i europske tvrtke preusmjeravaju ulaganja iz Kine u druga gospodarstva u nastajanju, ponajprije u Indiju, ali i u Meksiko, Vijetnam i Maleziju, pokazalo je izvješće grupe Rhodium.

Vrijednost najavljenih američkih i europskih ulaganja u Indiju porasla je između 2021. i 2022. oko 65 milijardi dolara, što znači da je upeterostručena, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu.

Ulaganja u Kinu spustila su se pak lani ispod 20 milijardi dolara, s rekordnih 120 milijardi dolara u 2018. godini.

“Diverzifikacija se već razmahala”, zaključili su u Rhodiumu, priznavši ipak da će “razvijena gospodarstva tek za više godina postići ciljeve zacrtane njihovom politikom ‘smanjivanja rizika’”, s obzirom na središnju poziciju Kine u globalnim opskrbnim lancima.

Strane kompanije došle su u Kinu u drugoj polovini 80-ih godina, privučene niskim troškovima proizvodnje i potencijalom za razvoj brojčano velike srednje klase. Njihov dolazak poklopio se s kineskim napuštanjem maoističkog ekonomskog modela, napominje Reuters.

Sada pojačavaju ulaganja na novim tržištima kako bi osigurale nove dobavljače i geopolitički osjetljive poluproizvode, poput poluvodiča, i smanjile ovisnost o Kini, navodi se u izvješću.

Autori upozoravaju da diverzifikacija vjerojatno neće znatno smanjiti njihovu izloženost Kini jer se njihova nova investicijska odredišla i sama uvelike oslanjaju na trgovinu i ulaganja u azijskog diva.

Zato ne bi trebalo biti nikakvo iznenađenje ako se ukupni udio Kine u globalnom izvozu, proizvodnji i opskrbnim lancima poveća, paralelno s diverzifikacijom, ističu.

Kompanije okreću leđa Kini, iako se njegov udio u globalnom rastu nastavlja povećavati, naglašavajući da zabrinutost za kinesko poslovno okruženje, ekonomski oporavak i politiku snažno zabrinjava strane ulagače.

You may also like