Home Europska unija Zapad Vučića smatra faktorom stabilnosti u Srbiji

Zapad Vučića smatra faktorom stabilnosti u Srbiji

by Agencije

Europski službenici će biti vrlo zadovoljni ukoliko se sačuva politička stabilnost u Srbiji. Ne iznenađuje, zato, što ne osjećaju neugodu zbog pobjede Vučića, rekao je za Radio Slobodnu Europu Daniel Serwer, profesor na Sveučilištu John Hopkins, bivši posebni izaslanik State Departmenta za BIH.

U intervjuu za Radio Slobodna Europa je istakanuo kako je odgovor na blagonaklonost prema Vučiću jednostavan jer on uspješno čini ono što EU traži od njega. To nailazi na odobravanje ljudi u Washingtonu. Osim toga Vučić je pregovarao s tim ljudima i oko Kosova. Nadalje, pohvalio je Vučića što želi biti dio EU, ali i sačuvati dobre odnose sa Rusijom, no morat će se usuglasiti s EU prema Moskvi kada je riječ o sankcijama. Jer, sedamdeset posto građana Srbije želi više raditi na Zapadu nego li u Rusiji.

Poručio je kako Zapad uopće ne brine što Vučić govori nego što radi, najvažniji su neovisnost sudstva i sloboda medija. Uvjeren je kako Šešelj i krajnja desnica uz SNS više neće biti toliko snažni u parlamentu, jer Vučić je bio ekstremni nacionalist, a sada se opredijelio za Europu. Efikasan je u vanjskoj politici, a jedini mu je izazov zapravo pitanje Kosova. Izazov je i pitanje Srba u Hrvatskoj, ali uvjeren je da će se to morati riješiti dogovorom.

Related Posts