Zapad se nije uvijek ispravno odnosio prema Rusiji

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder je izjavio da se Zapad nije uvijek ispravno odnosio prema Moskvi. Istaknuo je da ruska vlast mora reagirati na „određene bojazni“ koje postoje u Rusiji, prenosi Russia Beyond the Headline.

„Treba shvatiti da Rusija ima određene bojazni na koje ruski predsjednik mora reagirati. Upravo zato način na koji se Zapad ophodi prema Rusiji nije uvijek ispravan“, izjavio je Schröder, a prenosi agencija TASS, pozivajući se na Bild. „Što se tiče Ukrajine, tu se sve vrijeme govori o pooštravanju ili produženju sankcija protiv Moskve. Zašto zapadni političari ne postavljaju pitanje na sljedeći način: ’Možemo li ublažiti sankcije ili ih ukinuti, ako u vezi s ukrajinskim pitanjem bude postignut napredak?’“, istaknuo je bivši njemački kancelar.

Schröder, međutim, smatra da je činjenica da su kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Rusije Vladimir Putin 10. svibnja zajedno položili vijence na spomenik stradalima u Drugom svjetskom ratu pozitivan znak u odnosima između Moskve i Berlina. „Znam da Merkel s obzirom na postojeću situaciju nije sudjelovala u Paradi Pobjede. Ja bih postupio drugačije. Međutim, ona je Moskvu posjetila dan kasnije i položila vijenac zajedno s ruskim predsjednikom. To je dobar znak za rusko-njemačke odnose“, istaknuo je Schröder. Ranije je bivši njemački kancelar izjavio da Europa može opstati jedino pod uvjetom da surađuje s Rusijom.