Zapad bi trebao promijeniti sigurnosnu politiku

Zapadne države sve teže izlaze na kraj s velikim sukobima u svijetu. Do tog zaključka su došli međunarodni stručnjaci za strategiju. Zbog toga savjetuju odstupanje od konvencionalnih taktika.

Manjak volje, loša pripremljenost, izostanak uspjeha – ono što stručnjaci Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) iz Londa navode u svom aktualnom izvještaju ne zvuči nimalo laskavo, ali odražava aktualno stanje. Već mjesecima se u suzbijanju terorističkih postrojbi Islamske države (IS) bilježe skromni uspjesi, situacija u Ukrajini se posljednjih tjedana dramatično pogoršala i prognoze stručnjaka za budućnost nisu bajne.

Prema procjeni IISS-a vojni uspjeh u borbi protiv džihadista u Iraku i Siriji nije ni blizu zajamčen. Zračnim napadima koje koordinira SAD i regionalnim kopnenim jedinicama do sada se uspjelo vratiti tek jedan posto površine koju su osvojili borci IS-a, konstatirao je glavni tajnik IISS-a John Chipman prilikom predstavljanja izvještaja u Londonu. Rečeno je i da koncentracija na vojne uspjehe nije dovoljna da bi se potisnuo IS, već da je potrebna strategija kako bi se ponovno zadobilo povjerenje sunitske manjine u Iraku.

Chipman je bio skeptičan i prema aktualnom stanju u Ukrajini. Prema njegovom mišljenju NATO nije dovoljno pripremljen za sukobe ove vrste. Zapadni vojni savez mora hitno pronaći odgovore na pitanja “hibridnog ratovanja”. To je pojam koji se koristi za kombiniranje državnih i nedržavnih protagonista, konvencionalnih i prikrivenih vojno-strateških sredstava koji mogu sezati od cyberskih napada do ciljanih terorističkih napada. Takve prijetnje imaju potencijal destabiliziranje zapadnih država.

IISS u svoj izvještaju navodi kako Rusija u istočnoj Ukrajini u aneksiji Krima kombinira skrivene konvencionalne i specijalne operacije s kampanjama u socijalnim medijima kako bi svjesno utjecao na javno mnijenje u sukobu. Osim toga, stoji u izvještaju, Rusija u Ukrajini vodi “ograničeni rat s ograničenim ciljevima”. Moskva svjesno zavarava Zapad time što dosljedno negira rusko sudjelovanje u ukrajinskom konfliktu.

Ovakve taktike predstavljaju veliku prijetnju kolektivnoj sigurnosti NATO-a. Zapadni političari moraju biti svjesni toga da bi aktualne ili buduće vlade i pobunjeničke skupine mogle slijediti primjer Rusije. Chipman je u tom kontekstu spomenuo Kinu i Iran. Iz ovakvog razvoja situacije stručnjaci najuglednijeg think-tanka u svijetu izvode zaključak da zapadne zemlje moraju promijeniti svoju strategiju. Umjesto konvencionalnih taktika fokus se prije mora staviti na protumjere neprijateljskoj propagandi. U to spada i prikupljanje podataka putem tajnih službi i njihovo vrednovanje kao i poboljšanje spremnosti vojnih snaga za intervencije.

Međunarodni institut za strateške studije je pored stockholmskog Instituta SIPRI vodeća institucija za analizu međunarodnih sukoba u svijetu. Ta neovisna organizacija osnovana 1958. svake godine objavljuje izvještaj o vojnoj ravnoteži u svijetu iz kojega potječu navedene preporuke.

You may also like