Zamrznuta postrojenja u Teksasu podigla cijenu nafte

Problemi bi mogli trajati mjesecima

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 64 dolara, poduprte bojaznima da bi polarni val u Teksasu mogao zastaviti američku proizvodnju na više dana, a možda i tjedana.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 64,31 dolar, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61,10 dolara.

Ledeni val u najvećoj američkoj saveznoj državi koja proizvodi naftu protegnuo se na šesti dan, velika većina rafinerija zatvorena je a proizvodnja nafte i plina smanjena. Prerada je smanjena za oko četiri milijuna barela a proizvodnja za barem milijun barela dnevno.

Naftni stručnjaci upozoravaju da bi polarni val mogao poremetiti proizvodnju i na nekoliko tjedana jer su izvori zaleđeni a rafinerije zatvorene.

Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali su da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 5,8 milijuna barela. Analitičari su očekivali upola blaži pad. Vlada će objaviti izvješće o zalihama tokom dana.

Visoku razinu cijena podupire smanjena opskrba iz vodećih proizvođača koje predvode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija, koji je nastoje prilagoditi smanjenoj ponudi u vrijeme pandemije koronavirusa i sniziti zalihe.

Početkom ožujka OPEC+ trebao bi ponovo razmotriti proizvodnu politiku, a izvori procjenjuju da će vjerojatno ublažiti ograničenja proizvodnje nakon travnja, s obzirom na oporavak cijena.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 63,04 dolara, što znači da je porasla 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments